Amerikkalainen Rigetti Computing keräsi hiljattain 71 miljoonan dollarin lisärahoituksen. Valtavalla potilla oli kuitenkin yrityksen arvonmääritykseen negatiivinen vaikutus, Techcrunch kertoo .

Yhtiöön on kipattu merkittäviä summia jo aiemmin. Vuonna 2017 yhtiö kertoi keränneensä siihen mennessä 64 miljoonaa dollaria, ja myöhemmin samana vuonna sijoittajien rahaa napsahti päälle vielä 50 miljoonan dollarin verran. Rahaa on myös käytetty, esimerkiksi vuoden 2019 heinäkuussa Rigetti Computing osti QxBranch-nimisen startupin.

Kyseessä ovat kuitenkin pikkurahat verrattuna alan todellisten jättien tai valtiovallan panostuksiin. Yhdysvalloissa esimerkiksi kansalliselle tiedesäätiölle on myönnetty 210 miljoonaa kvanttitutkimukseen, myös energiaministeriölle on luvassa satojen miljoonien rahoitusta kvanttitekniikan ja kvantti-internetin kehittämiseen.

Kvanttitietokoneen ja -tekniikan kehittäminen on äärimmäisen vaikeaa, mistä alan yritysten hankala valuaatiokin kertoo. Sijoittajilta kuitenkin löytyy intoa tunkea rahaa myös pienten startupien hankkeisiin. Kvanttiteknologian mahdollisuudet ovat valtaisat, joten onnistunut sijoitus maksaa itsensä takaisin tähtitieteellisellä korolla.