Liittovaltion poliisi FBI on varoittanut vaaroista alan yrityksille lähettämällään muistiolla, CNN kirjoittaa. Viime vuonna alkaneiden hyökkäysten saldo on synkkä: kiristyshaittaohjelmia, tunkeutumisia yritysverkkoihin sekä ihmisten tietojen viemistä tietovarkauksissa.

”Autoteollisuus kohtaa todennäköisesti yhä enemmän kyberuhkia. Syynä tähän on se, että verkkoon liitetyt autot samoin kuin robottiautot keräävät valtavan määrän dataa. Data kiinnostaa niin valtiotason hyökkääjiä kuin taloudellista hyötyä tavoittelevia”, FBI toteaa.

Hakkereiden työkalupakki on monipuolinen. On käytetty kalasteluviestejä, järjestelmien ja sovellusten haavoittuvuuksia sekä myös erittäin kehittyneitä hyökkäysmenetelmiä.

Yhdessä hyökkäyksessä rikolliset olivat onnistuneet pääsemään käsiksi useissa eri yhtiöissä työntekijöiden sähköpostilaatikoihin. Sen jälkeen laatikoihin oli luotu sääntöjä yhtiön tärkeiden viestien välittämisestä muualle. Lisäksi onnistuttiin järjestämään rahansiirtoja firmasta rikollisille.

Eräs alan yritys joutui kiristyksen kohteeksi ja päätyi maksamaan lunnaat. Rikolliset olivat kuitenkin vetäneet salaamansa datan niin tiukkaan umpisolmuun, etteivät itsekään onnistuneet vapauttamaan sitä.

Jos FBI:lla on käsitys siitä, kuka on autoteollisuuteen kohdistuvien hyökkäysten takana, se ei sitä julki kerro.