Hallituksen rahoittama Cyberspace Solarium Commission kehottaa kongressia laatimaan pikavauhdilla uusia lakeja, joilla puolustetaan Yhdysvaltain kyberturvallisuutta. Keskiviikkona julkistetun raportin laatijat pohtivat myös yksityisten yritysten ja ulkomaisten liittolaisten hyödyntämistä kybersodan oloissa.

Tuomiopäivän kirjan julkistaneen "kybertilan talvipuutarhan" työryhmän jäsen ja kotimaan turvallisuudesta vastaavan DHS:n korkea virkamies Suzanne Spaulding vertaa laajan kybersodan uhkaa ydinpelotteeseen.

"Tilanne on sama kuin ydinaseissa, valtiota joko uhataan tai ei uhata. Kyberturvassa yritämme tietenkin suitsia pahantahtoista toimintaa, jota ei kuitenkaan saada kokonaan kitketyksi. Niinpä keinojamme ovat kyberiskujen seurausten lieventäminen ja kyberrikollisten toiminnan estäminen etukäteen", Spaulding kertoo Reutersille.

Taustalla WannaCryn muisto

Eräs komission ehdotuksista on Valkoiseen taloon perustettava uusi virka. Tällä kansallisella kyberjohtajalla (national cyber director) olisi kyberkriisin aikoina käytössään laajat resurssit sekä puolustusvoimista että ulkoasianhallinnosta.

Washingtonin lainlaatijoilla on vielä tuoreessa muistissa vuonna 2015 tapahtuneet vakavat kyberiskut. Tuolloin WannaCryn tapaiset haittaohjelmat halvaannuttivat Yhdysvalloissa sairaaloiden, koulujen ja elintärkeiden infrayhtiöiden toimintaa.

WannaCry viimeistään sai kongressin jäsenet pohtimaan laajan kyberkonfliktin mahdollisuuksia vaikkapa Venäjän, Kiinan tai muiden valtioiden kanssa.

Internet ja talous avainasemissa

Tuomiopäivän raportin laatijat tähdentävät, että hallituksen on turvattava talouselämän ja nettiyhteyksien sekä toisaalta tuotteiden ja palveluiden jakeluketjujen toiminta kaikissa oloissa.

"Juuri näihin asioihin olemme keskittyneet. Poikkeustilanteiden toimintaa pitää suunnitella etukäteen eli ennen kuin valot sammuvat. Sitten on jo liian myöhäistä", komission toinen jäsen Samantha Ravich kertoo Reutersille.

Presidentti Donald Trumpin hallinto perusti talvipuutarhan komission tilikaudella 2019, jolloin komissio sai rahoitusta Yhdysvaltain puolustusbudjetista. Puheenjohtajina toimivat mainelainen senaattori Angus King ja wisconsinilainen edustajainhuoneen jäsen Mike Gallagher. Komission jäsenet koostuvat kongressin jäsenistä, tiedusteluväestä, lainvartijoista sekä yksityisen sektorin tietoturvan asiantuntijoista.