Joku on tuntemattomasta syystä pyyhkinyt pölyt parin vuoden takaisesta WhatsApp-aiheisesta huijauksesta ja pannut sen uudelleen kiertoon. Ensimmäiset raportit tulivat ulkomailta, mutta ”varoitus” kiertää nyt Suomessakin – suomennettuna, vaikkakin huonosti.

”Somessa (FB, WhatsApp) kiertävät varoitukset "martinelli"-videosta ja WhatsApp Goldista ovat huijausta. Älä välitä viestejä eteenpäin. Viestissä mainittu organisaatio tai yritys ei ole varoitusta antanut”, kirjoittaa Kyberturvallisuuskeskus Twitterissä.

Viestissä puhutaan myös tanssivaa paavia esittävästi videosta ja sitä pyydetään jakamaan WhatsAppia käyttäville. Näin ei siis pidä tehdä.

Ilmiöstä on kirjoittanut Naked Security -blogissaan tietoturvayhtiö Sophos. Sen mukaan Martinelli-huijaukseksi nimetty viesti kiersi jo pari vuotta sitten.

Siinä mainittu ”WhatsApp Gold” on tuttu jo varhaisemmilta ajoilta. Vuonna 2016 levitettiin haittaohjelmaa tuolla nimellä. Uhreille väitettiin, että suositusta pikaviestimestä oli tarjolla kultaversio, jota julkkikset käyttävät. Paremman WhatsAppin toivossa latauspuuhiin ryhtyneet saivat laitteelleen haittaohjelman.

Nyt kiertävä varoitus ei liity mihinkään todelliseen uhkaan. Sophoksen mukaan teoriassa on mahdollista, että videolinkkiä klikkaamalla voisi joutua haittaohjelman uhriksi, mutta uhka ei todellakaan ole kuin teoreettinen. Tällaisen mahdollistava bugi paikattaisiin pikaisesti.

Myös Sophos varoittaa jakamasta perätöntä varoitusta eteenpäin, edes piloillaan: ”Tällä hetkellä valeuutisia on aivan riittävästi, niitä ei tarvita yhtään lisää!”