Tietoturvatutkija Pedro Ribeiro löysi hiljattain IBM Data Risk Manager -ohjelmistosta neljä uutta tietoturva-aukkoa. IDRM on yrityskäyttöön suunnattu kyberturvallisuuden ja riskienhallinnan ohjelmisto, jonka tarkoituksena on suojella yrityssalaisuuksia.

Ketjuttamalla nämä neljä haavoittuvuutta ohjelma sallii ainakin Linux-versiossaan hyökkääjän ladata kohdeorganisaation järjestelmään mitä tahansa tiedostoja ja Ribeiron mukaan ”vaarantaa koko yrityksen”.

Agile Information Security -yhtiön tietoturvajohtajana toimiva Ribeiro päätti ilmoittaa IBM:lle näistä ongelmista Cert-CC-tutkimuskeskuksen kautta.

IBM:n vastaus Cert-CC:lle oli kuitenkin niin erikoinen – Ribeiroa lainaten ”uskomaton” ja ”vastuuton” – että tämä päätti julkistaa haavoittuvuudet Githubissa ja Twitterissä sekä kirjoittaa saatteeksi selostuksen tapahtuneesta.

Ribeiron mukaan IBM sanoi käyneensä heille lähetetyn raportin läpi, mutta vastanneensa, että ”asian käsittely on lopetettu, koska se ei kuulu haavoittuvuuksien ilmoitusohjelman toimialaan”. Tätä kommenttia yhtiö jatkoi kapulakielellä, jonka merkityksestä on vaikea saada selvää. Päätteeksi IBM siteerasi edellä mainitun ohjelman, Hacker Onen, osallistumisehtojen rajoituksia.

Kääntämisen vaikeuden vuoksi sallittakoon tässä yhteydessä englanninkielinen sitaatti:

We have assessed this report and closed as being out of scope for our vulnerability disclosure program since this product is only for "enhanced" support paid for by our customers.”

Ribeiro toteaa edellisen vastauksen herättävän ”monia kysymyksiä”, kuten sen, mitä moinen virke ylipäätään tarkoittaa.

”Ottaako IBM vastaan ilmoituksia aukoista vain asiakkailtaan? Onko IDRM:n tuki loppunut? Jos niin, miten sitä voidaan edelleen myydä uusille asiakkaille? Miten IBM voi olla näin vastuuton yritysturvallisuusohjelmiston myynnissä?”, hän kynäili Githubissa.

Ribeiro korostaa, että hän ei odottanut ilmoituksestaan palkkiota, ja ihmettelee, miksi IBM ei ottanut vastaan ilmaista palvelusta. ”IBM:n vastaus on uskomaton, koska kyse on miljardiluokan yrityksestä, joka myy yritysten turvallisuuspalveluja.”

Tapauksesta uutisoivat muun muassa Bleeping Computer ja The Register. Niiden mukaan IBM myönsi, että tapauksen käsittelyssä on tapahtunut ”prosessivirhe”.

Bleeping Computer kirjoittaa, että IBM on jo korjannut haavoittuvuuksista kaksi ja julkaissut käyttäjille ohjeet kolmannen vian paikkaamiseen. Korjauksia varten IDRM pitää päivittää versioon 2.0.4. Neljättä haavoittuvuutta ei ollut korjattu vielä tätä kirjoittaessa.