Maailman nettiliikenteestä noin 80 prosenttia on korkealaatuista pakattua videodataa. Suurin osa tästä videodatasta on pakattu joko h.264- tai h.265-koodekilla, Fraunhofer-instituutti kertoo tiedotteessaan.

Instituutti on nyt julkistanut seuraavan sukupolven koodekkinsa. H.266-tekniikkaa on työstetty kymmenen vuoden ajan yhdessä jättiyhtiöiden kanssa. Mukana kehitystyössä ovat olleet esimerkiksi Apple, Intel, Microsoft, Qualcomm, Huawei, Ericsson ja Sony.

Uuden koodekin ansiosta video saadaan pakattua puolet pienempään tilaan laadun kärsimättä, jos vertailukohtana on nykyinen h.265-pakkaus. Tämä säästää kiintolevytilaa ja pienentää verkkoliikenteen määrää. Voi kuitenkin olla, että h.266 saapuu liian myöhään, sillä olemassa on jo kilpaileva seuraavan sukupolven videokoodekki av1, Techspot spekuloi.

Av1 pakkaa videot noin 30 prosenttia tehokkaammin kuin h.265. Av1-koodekista ei myöskään tarvitse maksaa lisenssimaksuja. Entinen Moving Pictures Experts Groupin (mpeg) puheenjohtaja Leonardo Chiariglione pitääkin uuden h.266-koodekin laajan käyttöönoton esteenä sen monimutkaista lisensointikäytäntöä.

Avoin av1 on käytössä jo nyt. Netflix hyödyntää sitä Android-laitteilla katsotuissa videoissa. Koodekille on myös suora tuki esimerkiksi Firefox- ja Chrome-selaimissa. Vaikka h.266 julkistettiin nyt, pakkausohjelmistoa sille luvattiin valmiiksi vasta syksyn aikana.

Päivitetty 8.7.2020, korjattu kirjoitusvirhe.