Moni on kysellyt tuskastuneena, miten saisi meemihaasteet suodatettua uutissyötteestä. Se onnistuu vain poistamalla kaikki kaverit Facebookissa.

Muita työkaluja Facebook ei sitten tarjoakaan syötteen siistimiseen, mutta Chrome-selaimen laajennusosa FB Purity voi tuoda helpotuksen silloin, kun kaikki kohkaavat samasta aiheesta kyllästymiseen asti.

Purityn voi ladata ilmaiseksi osoitteesta fbpurity.com. Sovelluksessa on tekstisuodatin, jolla tiettyjä sanoja tai fraaseja sisältävät päivitykset jäävät seulaan.

Suodattimen toimintaa kannattaa kuitenkin testailla ennen käyttöönottoa, sillä jonkin yleisen sanan suodattaminen voi viedä roskakoriin koko joukon sellaisiakin päivityksiä, jotka käyttäjä haluaisi nähdä.

Sovelluksen edistyneissä toiminnoissa on näppärä työkalu haaste-sanan sisältävien päivitysten poistoon. Jos suodatettavien sanojen listaan kirjoittaa haaste* (katkaisumerkkiäkin voi sovelluksessa käyttää), jostain syystä myös haastattelu-sanan sisältävät päivitykset katoavat. Tämän voi kiertää kirjoittamalla suodatuslistaan haaste\b, haasteen\b, haasteeseen\b, haastan\b ja sanan muut mahdolliset sija-, aika- ja persoonamuodot.

Ja kuvat kanssa. FB Purity tunnistaa myös suodatettavia kuva-aiheita.

Vaikeimpia suodatettavia ovat kuvameemit, mutta siihenkin Purity tarjoaa tekoälypohjaisen työkalun. Syötteestä voi suodattaa kuvia, jotka sisältävät kissoja, koiria, vauvoja, lapsia, tupakanpolttoa, selfieitä, onnellisia pariskuntia, autoja, ruokaa ja meemejä eli kuvia, joissa on lisättyä tekstisisältöä. Lisäksi vapaaseen tekstikenttään voi kokeilla syöttää suodatettaville kuville aihesanoja.

Kuvameemien poisto toimiikin varsin tehokkaasti. Tosin samalla katoavat muutkin päivitykset joissa on tekstiä sisältäviä kuvia – esimerkiksi sarjakuvat ja iltapäivälehtien kuvituskuvat, joissa on valokuvan päälle lisätty otsikkoteksti.

Myös Twitterissä voi suodattaa tiettyjä sanoja ja aihetunnisteita. Toiminto löytyy profiilin Settings and privacy -valikosta kohdasta Content preferences – Safety – Muted – Muted words.

Tviittisuodatin. Twitterin sanavaimennus löytyy monimutkaisen polun takaa.

Sanojen vaimennuksen voi asettaa päälle väliaikaisesti tai pysyvästi.