Ei siirry eikä soi

Olen yrittänyt toistaa musiikkia Windows Media Playerilla niin, että raahaan hiirellä biisin soittimen päälle. Ruudulle ilmestyy punainen kieltomerkki, eivätkä halutut kappaleet siirry soittolistalle saati soi. Mikä neuvoksi?

Kauko Liukkonen

Windows Media Player yrittää kieltomerkillä ilmoittaa, ettei se tunnista raahaamaasi tiedostomuotoa. Lisätietoja soittimen tiedostomuototuesta löydät osoitteesta goo.gl/oquHji. On myös mahdollista, että avaamasi tiedosto on viallinen tai pakkauksenhallinta ei toimi.

Hannu Voutilainen

Mikä syö resursseja?

Tehtävienhallinnan prosessilistassa kummittelee svchost.exe, joka kuluttaa yli 90 prosenttia prosessoritehosta. Ymmärrettävästi koneenkäyttö tällöin hidastuu tai jumiutuu kokonaan. Olen lopettanut prosessin käsin, jolloin järjestelmä toimii lyhyen hetken normaalisti, mutta sitten samainen svchost.exe ilmestyy listalle uudelleen. Miten voin selvittää, mikä tuon prosessin käynnistää aina uudelleen? Käyttöjärjestelmänäni on Windows XP Pro SP3.

Vesa Kivinen

Kytkepä palveluista Windows Update pois päältä ja tarkkaile mitä tapahtuu. Viime kuukausina se on ollut poikkeuksetta syypää moiseen. Konstit korjaamiseen ovat moninaiset, mutta XP:ssä sen voi jättää pois päältä, koska virallisia käyttöjärjestelmäpäivityksiä ei enää tule.

Pasi Revonmäki

Kurkista englanninkielisen goo.gl/M2kX -linkin takaa lisätietoja mikä svchost.exe on. On myös mahdollista, että järjestelmäsi virusturva on pettänyt ja haittaohjelma on nimetty käyttäjän hämäämiseksi mystiseksi svchost-prosessiksi.

Ilpo Kuivanen

Kiintolevy, eheydy!

Windows Vistani ei suostu käynnistymään. Pystynkö tarkistamaan ja eheyttämään vanhan levyn käynnistämällä koneen cd-levyltä tai usb-tikulta, vaikkapa perinteistä chkdsk /r -komentoa käyttämällä? Edesauttaisiko tämä edes käynnistymistä?

Vesa Kivinen

Kokeile Vistan asennuslevyn omaa recovery consolea eli palautuskonsolia. Myös Live Linuxilla kuten Knoppixilla voit kaivella ongelmallisen levyn uumenia. Tiedostot voi koittaa pelastaa myös ruuvaamalla sekoilevan levyn kiinni johonkin toiseen koneeseen kakkoslevyksi. Eheyttäminen tuskin korjaa levyä, vaan vika lienee raudassa itsessään.

Lasse Reinikainen

Pääsenkö luottokorttien lähimaksuominaisuudesta eroon laittamalla koko korttipinon mikroaaltouuniin?

Ei lähimaksuille

Pankkini tyrkyttää väkisin uusia maksukortteja, joissa on mukana lähimaksuominaisuus. En halua ominaisuutta, vaan se on tullut kortteihini yllättäen ja pyytämättä. Keskustelu pankin kanssa on hyödytöntä, joten olisin kiinnostunut kuulemaan varmoja kotikonsteja poistaa tuo lähimaksuominaisuus korteistani pysyvästi. Auttaisiko korttipinkan työntäminen vaikkapa mikroaaltouuniin vai toteanko vain, että käteinen on kuningas?

Uneton Lohjalta

Leikkaa kortistasi se pala pois, jossa lähimaksutapahtumassa käytetyt nfc-antennit sijaitsevat. Tämän jälkeen kortti ei inahdakaan lähimaksupäätteen äärellä. Antennit näet asettaessasi kortin voimakasta valoa vasten, esimerkiksi riittävän väkevä taskulamppu toimii tässä. Omassa kortissani riitti pienen palan leikkaaminen oikeasta yläkulmasta, mutta näissä lienee korttikohtaisia eroja.

Lasse Reinikainen

Linuxin starttiongelmat

Käytössäni on HP ProBook 4525s, johon oli asennettuna Windows 7 Home. Järjestelmä meni niin solmuun, etten saanut palautettua sitä edes tehdasasetuksiin takaisin. Näinpä tuumin asentaa läppäriin Linux Mintin. Asennus sujui mutkitta, mutta tämän jälkeen kone ei käynnisty. Ilmeisesti bios-asetuksissa on jotain, joka estää Linuxin käynnistymisen, mutta en vain keksi mitä se mahtaisi olla. Mitähän ruuvia siellä pitäisi säätää?

Jukka Sandberg

Ota Secureboot pois käytöstä. Tämän konstin pitäisi auttaa useimmissa tapauksissa.

Pasi Revonmäki