Microsoftin työn tehokkuuden analytiikkasovellusta kritisoidaan työntekijöiden yksityisyyttä rikkovaksi valvonnaksi. The Guardian kertoo yksityisyysaktivistien varoittavan, että sovelluksella esimiehet voivat seurata yksittäisten alaisten tasolla työajan käytön tehokkuutta.

Vuonna 2019 julkaistu sovellus toimii yhdessä Microsoft 365 -tuoteperheen kanssa. Esimiehet voivat yksityisyysaktiviestien mukaan kytätä sillä muun muassa sitä, kuinka monta sähköpostia alainen lähettää, kuinka paljon he osallistuvat ryhmäkeskusteluihin Teamsissa ja paljonko he puuhaavat yhteisten asiakirjojen parissa.

Itävaltalainen yksityisyysaktivisti, tutkija Wolfie Christl kiinnitti asiaan huomiota tviiteillään. Hän pelkää ohjelmistokehityksestä, puhelinpalvelukeskuksista ja tehtaista tutun työajanseurannan ja valvonnan laajentuvan hiljalleen kaikkeen asiantuntijatyöhön.

Guardianin mukaan Microsoftin viestinnästä vastattiin, että kyse on 365:n ominaisuudesta, jonka voi valita käyttöönotettavaksi. It-ylläpito voi auttaa käyttäjiä, kun heidän kokemistaan ongelmista on paremmin tietoa yksilötasolla.

Microsoft 365:stä vastaava johtaja Jared Spatero kirjoitti blogissa:

”Olemme sitoutuneet yksityisyyteen tuottavuusarvon peruselementtinä. Tehdään tämä selväksi: tuottavuusarvo ei ole työn seurannan työkalu. Tuottavuusarvossa on kyse uusien työskentelytapojen löytämisestä, hyvän yhteistyön tuomisesta ihmisille ja hyvistä teknologiakokemuksista -- Esimerkiksi yksityisyyden ja luottamuksen ylläpitämiseksi tuottavuusarvon laskemiseksi käytetään 28 päivän jakson aikana käytettyä tietoa”, hän kirjoittaa.