Niin sanottujen kyttäysohjelmien (engl. stalkerware) asennukset älypuhelimissa kasvoivat 40 prosentilla vuodesta 2018 vuoteen 2019, kertoo venäläinen tietoturvayhtiö Kaspersky. Asiasta uutisoi ZDnet.

Viime vuonna puhelimissa, jotka käyttivät Kasperskyn palveluja, havaittiin reilu 67 000 kyttäysohjelmien tapausta, verrattuna vuoden 2018 noin 40 000 tapaukseen.

”Tartuntojen” kasvu kertoo siitä, että ohjelmia asennetaan epävirallisista lähteistä. Google päätti poistaa kaikki kyttäysohjelmat sovelluskaupastaan 2018, ja Apple kielsi useita kyttäyssovelluksia viime keväänä.

Kyttäysohjelmalla tarkoitetaan sovellusta, joka on asennettu älypuhelimeen käyttäjältä salaa, tavallisesti siten, että asentaja on päässyt puhelimeen käsiksi fyysisesti. Asialla on usein esimerkiksi mustasukkainen puoliso, jolle ohjelma välittää sitten tietoa uhrin toiminnasta.

Tyypillisiä tietoja ovat sijainti ja keskustelujen sisällöt, ja joskus jopa vapaa pääsy kaikkiin puhelimen tietoihin, kuten näppäimenpainalluksiin, kuviin, asiakirjoihin ja verkon selaushistoriaan.

Kyttäysohjelmien luokittelu haittaohjelmiksi on ZDnetin mukaan verrattain uutta. Kaspersky alkoi seurata niitä alkuvuodesta 2018, ja marraskuussa 2019 se perusti muun muassa Aviran, NortonLifeLockin (entinen Symantec) ja Electronic Frontier -säätiön (EFF) yhteisen hankkeen kyttäysohjemien torjumiseksi.