Chromebookeista tuttu Chrome OS -käyttöjärjestelmä tarjoaa tällä hetkellä mahdollisuuden ajaa perinteisiä Linux-sovelluksia eristetyssä virtuaalikoneessa. Google kutsuu ominaisuutta nimellä Crustini, ja kyseessä on Debian-pohjainen alusta.

Nyt Google virittelee uutta yllätystä, sillä Chrome OS:ään ollaan leipomassa toistakin Linux-jakelua, Ubuntua. Borealis-nimellä tunnettu ominaisuus sisältäisi virtualisoidun Ubuntun ilman graafista käyttöliittymää. Toistaiseksi ei ole varmaa, olisiko Borealiksen tarkoitus korvata Crustini vai toimia sen rinnalla.

Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että Borealis-Ubuntuun on esiasennettu myös Steam-ohjelmisto, joka mahdollistaa myös Windows-pelien pelaamisen Linux-alustalla, kiitos Proton-teknologian.

Aluksi Steamin pariin olisivat näillä näkymin pääsemässä uusien Chromebook-tietokoneiden käyttäjät. Käytännössä vaatimuksena on, että laitteesta löytyy vähintään 10. sukupolven Intel-suoritin.

Myöhemmin ominaisuutta saatetaan laajentaa kattamaan myös vanhempien laitteiden omistajat, kuten Crustinin tapauksessa, OMGUbuntu kirjoittaa.

Mikäli taloudesta löytyy Chromebook ja läjä Windows-pelejä, kannattaa pitää silmät ja korvat auki, sillä Google saattaa virallistaa asian nopeammin kuin osataan odottaakaan.