Haittaohjelman leviäminen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmiin estettiin eristämällä Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän verkot toisistaan heti, kun verkkohyökkäys oli havaittu. Yhteyksien katkaisu aiheuttaa ongelmia moniin palveluihin terveysasemilla, hammashoitoloissa ja sosiaalipalveluissa.

Vuonna 2018 Lahti kärsi haittaohjelman vaikutuksista.

Kiireetöntä hoitoa tarvitsevia kehotettiin tällä viikolla lykkäämään yhteydenottoaan, sillä vastaanottoaikojen antaminen ja muuttaminen oli häiriön jatkuessa mahdotonta.

Häiriön aikana Lahden terveysasemilla ei välttämättä kyetä tekemään kaikkia vastaanottoon sisältyviä toimia. Tällaisissa tapauksissa asiakkaat joutuvat tulemaan myöhemmin uudelle käynnille.

Vielä torstaina työntekijät eivät päässeet käsiksi potilaskertomusten tietoihin, laboratoriovastauksiin tai suurimpaan osaan röntgenkuvista. Ongelman jatkuessa uusia myöskään uusia röntgenkuvia ei saada otettua.

Pois käytöstä olivat torstaina niin ikään Kelan Kanta-palvelut ja sähköiset reseptit. Asiakkaita pyydettiin tekemään reseptien sähköiset uusimispyynnöt vasta häiriön selvittyä. Kiireellisissä reseptiasioissa ohjeistetaan olemaan yhteydessä omaan terveyskeskukseen.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän tiedotteessa kerrotaan, ettei häiriö vaikuta Nastolan terveysaseman toimintaan.

Keskusrikospoliisi tutkii kyberhyökkäystä törkeänä tietojärjestelmän häirintänä.

Lähde: Tivi