AdDuplexin julkaisemien lukujen perusteella 79,1 prosenttia Windows-älypuhelimista on poistunut kokonaan tuen piiristä. Microsoft lopetti Windows Phone 8.1 -version tukemisen viime heinäkuussa, MSPowerUser kirjoittaa.

Ylivoimaisesti suurin osa Windows-älypuhelimien omistajista omistaa laitteen, joka on varustettu tuen piiristä poistuneella Windows Phone 8.1:llä tai vanhemmalla Windows-versiolla. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että omistajilla on käsissään turvaton laite. Mikäli haavoittuvuuksia löytyy, ei niitä enää korjata.

Yhä tuen piirissä olevia Windows 10 Mobile -käyttöjärjestelmää käyttäviä älypuhelimia on AdDuplexin mukaan 20,9 prosenttia. Myös Windows Phone 8 on edelleen käytössä, sen osuus on 4,1 prosenttia.

Suosituin Windows-puhelin on tällä hetkellä 13 prosentin osuudellaan Microsoftin Lumia 535. Sen perässä tulevat Lumia 640 (10,2 prosenttia) ja Lumia 630 (8,2 prosenttia). Microsoftin lippulaiva, Lumia 950, ei enää mahdu edes top 10:een, Softpedia huomauttaa.

Alun perin Windows 10 Mobilea odotettiin ilmaisena päivityksenä kaikille Lumia-älypuhelinmalleille, mutta lopulta ulos kelkasta jäi pahimmillaan jopa 40 prosenttia vanhemmista malleista. Sittemmin, Windows 10 Mobilen uusien versioiden myötä, ulos on jäänyt vielä suuri kirjo lisää Lumia-älypuhelimia.

Microsoftin Joe Belfioren mukaan Windows 10 Mobile on tällä hetkellä ylläpitotilassa, eikä sille enää kannata odottaa uusia mullistavia ominaisuuksia. Myöskään uusia Windows-älypuhelimia ei kannata ainakaan Microsoftilta odotella.

Microsoftin haluttomuus tukea omaa ekosystemiään on saanut yhteistyökumppanit takajaloilleen. Esimerkiksi laitejätti Hewlett-Packard ilmoitti taannoin, että sillä oli suuria suunnitelmia Elite x3 -älypuhelimensa varalle, mutta Microsoftin toimettomuus sai yhtiön kääntämään takkinsa.