Applea vastaan on nostettu ryhmäkanne, jonka mukaan Apple on rikkonut Yhdysvaltain Kalifornian osavaltiossa voimassa olevaa lakia, kun se on sallinut iTunes-ja App Store -lahjakortteihin liittyvien huijausten jatkumisen, ZDNet uutisoi.

Lahjakorttihuijauksessa rikolliset soittavat uhrille puhelun, jossa vedotaan kiireelliseen makusuoritukseen. Maksu voi liittyä esimerkiksi veroihin, sairaalakuluihin, takuihin tai velkaan. Uhria pyydetään ostamaan kyseisellä summalla iTunes-lahjakortti paikalliselta jälleenmyyjältä. Kortin sarjanumero ja pin-koodi tulee ilmoittaa huijareille todisteena maksusta.

Huijaus on jatkunut sitten 2000-luvun alun. Se on kohdistunut lähinnä ikäihmisiin, jotka eivät välttämättä tiedä, ettei iTunes-lahjakortteja voida käyttää valuuttana muualla kuin Apple-kaupoissa, haasteessa kerrotaan.

Huijarit käyttävät lahjakorttien sisältämät varat yleensä Apple-laitteisiin, joita myyvät eteenpäin, sovellusten tai pelien digitaaliseen valuuttaan tai ostosten suorittamiseen yhtiöissä, joiden omistajiin he kuuluvat.

Apple on syytetyn penkillä siksi, että se ei ole ryhmäkanteen tekijöiden mukaan yrittänyt estää huijauksia muuten kuin laittamalla verkkosivuilleen asiasta varoituksen. Kanteen tekijät väittävät, että Applella on myös kannustin sallia huijaukset, sillä yhtiö saa 30 prosentin palkkion jokaisesta lunastetusta lahjakortista.

Yhdysvaltain kauppakomission vastaanottamien valitusten ja tilastojen mukaan lahjakorttihuijausten arvo on yhteensä noin miljardin, josta Apple on pidättänyt itsellään 300 miljoonaa dollaria palkkioina. Kanteessa vedotaan Kalifornian kuluttajansuojalakiin, joka myöntää uhreille vapautuksen lainvastaisen toiminnan myötä koituneista vahingoista.