Google on lopettamassa kaiken yhteistyön maailman toiseksi suurimman Android-valmistajan Huawein kanssa.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Huawei menettää pääsyn tuleviin Android-versioihin ja myös Googlen tarjoamiin sovelluksiin ja palveluihin kuten YouTubeen, Google Mapsiin ja GMailiin. Kielto koskee myös Huawein toisen brändin Honorin laitteita. Asiasta raportoi Reuters omiin lähteisiinä perustuen.

Myös muut mediat kuten The Verge ovat vahvistaneet tiedon omista lähteistään, mutta kumpikaan yhtiö ei ole julkaissut asiasta virallista kommenttia, sillä molemmissa yhtiöissä selvitellään edelleen tilanteen kaikkia vaikutuksia.

Irtisanomisen syynä on Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätös lisätä Huawei niiden valmistajien listalle, joiden kanssa amerikkalaisyritykset eivät voi käydä viestintäteknologiaan liittyvää kauppaa ilman erillistä lupaa.

Huawei kommentoi jo aiemmin listalle joutumista. Lue juttu täältä.

The Vergen tavoittama Googlen edustaja sanoi, että ”noudatamme määräystä ja selvitämme parhaillaan, mitä kaikkea se tarkoittaa.”

Ilmeisesti Android-lisenssin irtisanominen vaikuttaa vain Huawein tuleviin puhelinmalleihin, ainakin aluksi. Toisaalta nykyisetkään puhelinmallit eivät tule saamaan enää uusia Android-päivityksiä.

Päätöksen myötä Huawei voi tulevaisuudessa käyttää pelkästään Androidin avoimen lähdekoodin versiota, Android Open Source Projectia (AOSP). Pelkkään avoimeen koodiin tukeutuminen tarkoittaa sitä, että Huawei pääsee käsiksi Androidin uusiin ominaisuuksiin selvästi muita valmistajia myöhemmin, mikä todennäköisesti hidastaa merkittävästi uusien ominaisuuksien tuloa puhelimiin ja vaikeuttaa Huawein kilpailumahdollisuuksia.

Myös kaikki Androidin osat, jotka ovat riippuvaisia Googlen kanssa tehdystä sopimuksesta, tulevat puuttumaan tulevista Huawein ja Honorin laitteista. Toistaiseksi ei ole tarkkaa tietoa, mitä kaikkea puhelimista tulisi puuttumaan.

Käytännössä valtaosa vaikutuksista kohdistuisi Huawein muualla kuin Kiinassa myymiin laitteisiin. Kiinassa hallinto on estänyt jo valmiiksi monet Googlen palveluista, joten Huawei käyttää puhelimissaan niiden kiinalaisia vastineita, joita kehittävät esimerkiksi Baidu ja Tencent. Eurooppalaisille asiakkaille Kiinan markkinoille suunnatut palvelut kuitenkaan tuskin riittävät, joten Huawein tilanne vaikeutuu merkittävästi.

Toistaiseksi koko tilanne on kuitenkin virallisten vahvistusten puuttuessa varsin sekava. Tivi on pyytänyt kommenttia Huaweilta, mutta toistaiseksi virallista kommenttia ei ole saatavilla.

Androidin lisäksi Yhdysvaltain hallinnon estolistalle joutuminen vaikeuttaa Huawein liiketoimintaa amerikkalaisten piirivalmistajien kanssa. Esimerkiksi Qualcomm ja Broadcomm eivät voi toimittaa Huaweille piirejään.

Koko tilanteen taustalla ovat Yhdysvaltain väitteet siitä, että Huawei vakoilisi Kiinan valtion laskuun verkkolaitteitaan ja ohjelmistojaan käyttäen. Huawei on toistuvasti kiistänyt väitteet ja yhteytensä Kiinan hallintoon.

Nykyisissä Huawei- ja Honor-puhelimissa toimii jatkossakin Google Play -kauppa ja Google Play Protect -turvapalvelu, Google kertoo Android-tilillään Twitterissä.