Monikanava- tai surround-ääni on peruskauraa elokuvissa ja ainakin konsolipeleissä, mutta millä mallilla se on pc:llä? Saako pc:ltä edes ulos kunnolla huoneen täyttävää äänimaisemaa ja millaista säätöä se vaatii?

Mikrobitin opas kertoo, miten äänentoisto pitää suunnitella tietokoneen kanssa.

Osassa 1 käydään läpi perusasiat, näytönohjaimen rooli ja äänentoiston malli, sekä esitellään muun muassa Dolbyn ohjelmistot kotiteatterikäyttöön.

Osassa 2 tutkitaan miten pelit ja videopalvelut ottavat ilon irti äänentoistosta sekä tutkitaan Windows 10:n mahdollisuuksia.

Osa 3 keskittyy rautaan. Pelien äänet joka ilmansuunnasta kuulostaa hienolta, mutta miten se käytännössä rakennetaan? Mitä pitää ostaa, mitä virittää ja paljonko se maksaa?

Vaikka laitteisto olisi kunnossa, päänvaivaa voivat tuottaa muun muassa suoratoistopalveluiden tarjooman laatu. Kirjoittaja Kaj Laaksonen testasi testauksen lomassa esimerkiksi sitä, miten 5.1-äänet toimivat Netflixin Windows 10 -sovelluksella.

Stranger Thingsin ja muutaman muun Netflixin oman sarjan ja elokuvan jälkeen päällimmäinen vaikutelma oli kuitenkin pettymys. Monikanavaäänet toimivat, mutta miksaukset ovat aika vaatimattomia eikä äänenlaadussa olllut hurraamista. Netflix ei tunnetusti ole pahemmin panostanut ääneen, mutta silti ero hyvään blu-ray -julkaisuun oli melkoinen.

Lue lisää pc:n monikanavaäänentoistosta.

Lue myös: