1. Media­installaatiota kansalle

Amos Rex

Helsingin keskustan Lasipalatsin eteen ilmestyy päivästä toiseen sadan metrin pituinen jono, joka kertoo iloista sanomaa nykytaiteen kiinnostavuudesta. Uuden Amos Rex -taidemuseon mediainstallaatiot näyttävät suunnan taiteen seuraavalle aallonharjalle, jossa tekniikka ottaa ison roolin toteutuksissa.

Ilman tekniikkaa tämä ei olisi mahdollista. Valtavat seinille ja kattoon heijastettavat videoteokset ovat visuaalisesti tyrmäävän upeita. Tunnelmaa voi verrata virtuaalitodellisuuteen ilman vr-laseja. Interaktiivinen teos päästää myös vierailijat osallistumaan taiteen luontiin.

Taidelaitoksen toisesta päästä poistuu hurmioituneen näköisiä ihmisiä.

2. Kaunis, tehokas ja kallis

Nvidia GeForce RTX -sarja (MB 10/2018)

Antti Mannermaa

Nvidian uutta grafiikkapiirisukupolvea odotettiin pari vuotta. Kun se vihdoin saapui, saatiin tehonlisäyksen ohella myös uutta grafiikkateknologiaa. Ray­tracing-efektien kiihdytys tarjoaa uudenlaista silmäkarkkia, ja tekoälypohjainen reunanpehmennys silottelee kuvaa fiksusti.

Ikävä kyllä näytönohjainmarkkinat ovat miltei samassa tilanteessa kuin suoritinmarkkinat ennen AMD:n Ryzen-prosessoreita: Nvidia hinnoittelee korttinsa ylhäisessä yksinäisyydessä ja kilpailua kaivattaisiin.

3. Kodin verkkopeitto kuntoon

Helpot Wi-Fi Mesh -paketit

Vänskä Olli

Wlan-verkon kantaman kanssa on tuskailtu jo kohta pari vuosikymmentä, eikä helppoa ratkaisua ole ollut tarjolla – ennen kuin nyt. Useita tukiasemia ketjuttavat Wi-Fi Mesh -reitittimet ja -tukiasemat toimivat parhaimmillaan liki automaattisesti ja ulottavat verkon niin omakotitalossa kuin paksuseinäisessä kerrostaloasunnossakin joka nurkkaan. Mukautettavuudessa on parantamisen varaa, mutta peruskäyttäjä kiittää helposta asennuksesta ja selkeistä pakettihinnoista.

4. Hei, meitä koukutetaan

Havahtuminen digihyvinvointiin

Digitaalinen hyvinvointi kuului vuoden puhutuimpiin ilmiöihin. Jopa suurimmat teknojätit reagoivat kuluttajien ja tutkijoiden huoleen tekniikan koukuttavuudesta ja laitteiden näytölle napsahtavien ilmoitusten aiheuttamista keskittymisongelmista.

Esimerkiksi Applen iOS 12 toi käyttäjille helpomman tavan hiljentää ilmoitukset. Applen uusi järjestelmä sisältää erillisen Ruutuaika-toiminnon, joka kannustaa vähentämään laitteen liiallista käyttöä sovelluksille asetettavine rajoituksineen.

Googlen Androidin uusi 9.0-versio antaa sekin työkaluja käytön rajoittamiseen ja sovellusten käyttöaikojen seuraamiseen. Käyttäjä voi nyt seurata omaa puhelimen käyttöään ja lisätä sovelluksille aikarajoja.

Samaan hyvinvointibuumiin kuuluvat myös uudet näyttöratkaisut, jotka suodattavat unirytmiä häiritsevää sinistä valoa. Aktiivisuutta, unta ja palautumista mittaavat sovellukset ja laitteet kehittyvät yhä monipuolisemmiksi.

5. Eroon käteisestä ja korteista

Mobiilimaksaminen

OUTI JÄRVINEN

Käteisen rahan tulevaisuus näyttää synkältä, samoin muovikorttien. Maksaminen puhelimella tai älykelloilla on jo vaivaton ja turvallinen tapa maksaa kaupassa ja kavereiden kesken. Tietä raivaavat Apple Pay ja Google Pay yhdessä.

Pankkien omat mobiilipalvelut, kuten MobilePay ja Siirto, poistavat käteisen tarpeen ystävien välillä ja kotikirpputorikauppoissa. Raha siirtyy nopeasti ja turvallisesti ilman välikäsiä. Ja mikä parasta, niiden käyttö on helppo oppia.

6. Kiitos muistutuksesta

Facebookin hakkerointi

Syyskuussa Facebook kertoi hakkereiden vaarantaneen noin 50 miljoonan käyttäjän tiedot. Lokakuussa se pudotti arviota 30 miljoonaan käyttäjään, mutta kyse oli silti jättiläismäisestä tietomurrosta. Varastettuja kirjautumistunnisteita apunaan käyttäneet hakkerit kähvelsivät noin 14 miljoonan käyttäjän yksityiskohtaiset henkilö- ja käyttötiedot sekä lisäksi 15 miljoonan käyttäjän nimet ja yhteystiedot.

Facebookin tietomurto voidaan lukea yhdeksi vuoden tärkeimmistä tietoturvateoista: hakkerit antoivat meille tarpeellisen muistutuksen vaaroista, joille altistumme päivittäin kaikkein arkipäiväisimmissä palveluissa.

7. Peukalonpyörittelyä

Logitech MX Ergo (MB 12/2017)

LAURI OLANDER

Teknisesti ottaen Logitechin MX Ergo on julkaistiin jo viime vuoden puolella, mutta koska sille ei ole ilmaantunut haastajaa, se saa luvan osallistua listalle. MX Ergo on pallohiiri, jossa kursoria ohjataan peukalolla pyörittämällä. Ajatuksena on säästää rannetta, joka saa levätä pöydällä paikallaan peukalon tehdessä työn.

Rasitus ranteelle ja kädelle on erilainen kuin perinteisessä hiiressä. Erilaisten hiirten monipuolinen käyttö vuoden mittaan on testatusti vähentänyt rannekipuja.

MX Ergo on erinomainen hiiri, mutta sitä vaivaa pallohiirien perusongelma: pallon antureihin kertyy töhnää, joka on syytä kerran kuukaudessa poistaa.

8. Modernia retroa

Ultimate 64 (MB 8/2018)

Hollantilaisen Gideonin rakentama Ultimate 64 on moderni tapa harrastaa retroa.

Fpga-piireillä rakennetun uusversion Commodore 64:stä voi pultata suoraan vanhan kuusneban koteloon, eräänlainen raudalla tehty emulointi siis, mutta lisättynä modernilla tekniikalla, kuten wlan-yhteydellä, hdmi-liitännöillä ja mahdollisuudella ladata softat usb-muistilta.

9. Sormi kertoo totuuden

Oura (MB 11/2018)

Tiina Somerpuro

Oura on suomalainen älysormus, jonka pääasiallinen tarkoitus on seurata käyttäjänsä unta ja esimerkiksi fyysistä palautumista. Datan pohjalta se tarjoaa konkreettisen arvion päivän valmiustilasta ja siitä, kannattaako panostaa fyysisiin suorituksiin vai olisiko parempi vielä toipua aiemmista.

”Olen käyttänyt Ouran uudempaa sormusta nyt parin kuukauden ajan, ja edeltäjäänsä verrattuna selvästi parempi akkukesto sekä pienempi koko ovat hyviä parannuksia. Data tuntuu korreloivan hyvin omien tuntemuksieni kanssa. Tulosten seurantaan jää jollain tavalla koukkuun, ja Ouran tulosten perusteella olen jopa muuttanut käyttäytymistäni kuten siirtänyt raskaammat liikunta­suoritteet aamu- ja päiväsaikaan.” – Teemu Laitila

10. Kotien ääni­vallankumous

Dolby Atmos

Hdr-laajasävykuvan levitessä peli- ja pc-maailmaan on monilta jäänyt kokonaan huomaamatta äänimaailman kehitys. Dolby Atmoksen avulla elokuvien ja pelien äänet nousevat aivan uudelle tasolle myös kotioloissa. Erona vanhoihin järjestelmiin on äänten vapaa sijoittelu äänimaailmaan tiettyjen kaiuttimien sijaan. Ääni ympäröi kuuntelijan hyvällä kaiutinkokoonpanolla täysin. Ero hyvään perinteiseen surround-ääneen on dramaattinen.

11. Kunnioitusta kehitystyöhön

Linuxin käyttäytymissäännöt

Pisteliään raivokkaista avautumisistaan tunnettu Linus Torvalds piti tauon Linux-ytimen kehitystyöstä, omien sanojensa mukaan parantaakseen käytöstään. Kehityksessä otettiin samalla käyttöön uudet käyttäytymissäännöt, jotka painottavat kunnioittavaa käytöstä muita kohtaan ja kieltävät kaikenlaisen syrjinnän.

Monia kovaan kielenkäyttöön tottuneita kehittäjiä säännöt eivät suinkaan miellytä. Silti on syytä vilpittömästi toivoa, että uudistus tuo koko Linux-yhteisöön uutta inhimillisempää näkökulmaa.

12. Lapsen Android haltuun

Google Family Link

Android-puhelimet olivat pitkään paikka, johon lapsia ei kannattaisi päästää. Google Family Link antaa alle 13-vuotiaan vanhemmalle viimein mahdollisuuden päättää, mitä puhelimelle asennetaan ja millaisiin sisältöihin sillä pääsee käsiksi. Lisänä tulee mahdollisuus seurata ja rajata käyttöaikaa. Ainoa suuri rajoite on, että lapsen Google-tili pitää perustaa Family Linkillä. Aiemmin luotu tili ei sille kelpaa.

13. Ei enää jääkaappilappuja

Family Wall

Isukki sai tarpeekseen siitä, että perheen menemiset olivat pitkin poikin lapuilla jääkaapin ovessa, useassa kalenterissa ja pitkin Wilmaa ja sähköposteja. Family Wall pisti härdellin ojennukseen ja kokosi yhteen sovellukseen ja www-sivuun kaiken perheen arjen organisointiin tarpeellisen, niin viesteistä, ostoslistoista, perheenjäsenten paikannuksesta kuin avusta hätätilanteessa. Ihmeellisintä asiassa on, että Family Wallille ei ole kunnollista kilpailijaa!

14. Kaikki striimattava yhdellä haulla

JustWatch

Mitähän tänään katsoisi? Videoiden striimauspalveluita tulee vauhdilla aina vain lisää, ja jos niitä on useampia, selaaminen on yhtä tuskaa. JustWatchista voi valita tarvitsemansa palvelut, ja se näyttää uuden sisällön.

Vielä kätevämpää on sisällön haku useasta palvelusta kerralla. Katso enemmän, plaraa vähemmän.

15. Turvallinen ja nopea

1.1.1.1-nimipalvelin (MB 7/2018)

Kun käytämme internetiä, laitteiden on löydettävä toisensa, jotta jotakin tapahtuisi. Tähän tarvitaan nimipalvelujärjestelmää, eräänlaista osoitekirjaa, joka yhdistää verkkosivun nimen ja numeerisen ip-osoitteen.

Cloudflaren ja Asia Pacific Network Information Centren (APNIC) keväällä avattu 1.1.1.1-nimipalvelin on useimpia kilpailijoitaan turvallisempi ja yksityisempi. Suodattamattomat hakutulokset antava palvelu ei tallenna käyttäjän ip-osoitetta ja on erittäin nopea, mikä kävi ilmi myös Mikrobitin testissä.

16. Ilmakuvaa ilman ennakkosuunnitelmaa

DJI Mavic Air -drone (MB 8/2018)

Drooneissa on sama vika kuin järjestelmäkameroissa: kuvanlaatu on kohdallaan, mutta isot laitteet ovat ison kokonsa takia mukana vain suunnitelluissa kuvaustilanteissa.

DJI Mavic Air on mahtuu melkein taskuun ja kulkee aina matkassa. Silti olennaisista ominaisuuksista ei ole tingitty: asiallinen akkukesto, kuvanlaatu, törmäysesto, ohjausautomatiikka ja erinomainen käyttöliittymä. Aloittelijakin osaa lennättää laitetta.

17. Unelmapaneelin ominaisuudet loksahtavat paikalleen

BenQ PD3200U 32” 4k-näyttö

Työpöytänäytöissä on hurjasti valinnanvaraa sekä paneelitekniikan, tarkkuuden että nopeuden puolesta. Vain harvassa mallissa kaikki loksahtaa niin kohdalleen kuin BenQ:n 4k-tarkkuuden ips-paneelissa. Katselukulmat ja väritoisto ovat hintaluokkaan nähden hienot, ja 32 tuuman koossa näytön pikselimäärä pääsee oikeuksiinsa. Pelaaminenkin sujuu mallikkaasti, vaikka pelinäytöstä ei ole kyse. Kvm-kytkimen ansiosta kahden tietokoneen liittäminen sujuu helposti. 800 euroa tästä paketista on sopuhinta.

18. Pc-pelinäyttöjen tulevaisuus nyt

Asus ROG Swift PG27UQ (MB 12/2018)

Pelinäytöt ovat yleensä kompromissejä koon, tarkkuuden, hdr-tuen, nopeuden ja virkistystaajuuden välillä.

Asuksen ROG Swift PG27UQ viitoittaa tietä pc-pelaamisen valoisalta vaikuttavalle tulevaisuudelle. 4k-tarkkuus yhdistettynä hdr-väreihin ja 144 hertsin päivitysnopeuteen saa pelit loistamaan ulkoasultaan ja rullaamaan sulavasti tiukoissakin tilanteissa, kunhan näytönohjaimessa on tarpeeksi potkua. Luonnollisesti näyttö tukee dynaamista virkistystaajuutta G-Syncin kautta, joten kuvan repeily on vain muisto menneestä. Valovoimaltaan yli 1000 nitin hdr-kuvasta on aitoa iloa.

19. Löytyikö sateenkaaren pää?

Rgb-ledit IHAN joka paikassa

Antti Nikkanen

2018 on moniväriledien vuosi! Peliläppärit, pc-kotelot ja pc-komponentitkin ovat jo pitkään olleet valaistuja, mutta nyt ohjattavan, väreissä loistavan rgb-ledivalaistuksen huippukohta on kenties saavutettu – tähän viittaa muun muassa Lian Lin kesällä myyntiin tuoma rgb-valaistu emolevyn virtakaapeli.

Muoti muuttuu, ja on hankala uskoa, että nykyvalaisu olisi tullut jäädäkseen – ja hyvä niin. Tästä riippumatta ohjattavassa valaistuksessa on ainakin yksi kiistaton hyvä puoli: sen saa lähes aina kytkettyä pois päältä.

20. Henkilötietojen suoja parani

GDPR astui voimaan

EU:n yhtenäisen tietosuoja-asetuksen General Data Protection Regulationin eli gdpr:n soveltaminen alkoi 25. toukokuuta. Asetus määrittelee, miten henkilötietoja saa käsitellä, ja pyrkii yhtenäistämään jäsenmaiden käytännöt sekä lisäämään kuluttajien määräysvaltaa henkilötietojensa hallinnassa. Asetusta rikkovia yrityksiä voidaan rangaista sakoilla.

Kuluttajien käsitykset verkkosivujen seurannasta tuskin ovat vielä mullistuneet, mutta ainakin tietosuoja-asetus pakottaa yritykset tarkempaan harkintaan. Suunta on siis oikea.

21. Entistä helpompi selain sensuurin kiertoon

Tor Browser 8.0

Tor Projectin kehittäjätiimi julkaisi syyskuussa uuden version Tor-verkkoa hyödyntävästä tietoturvaselaimestaan. Tor Browser 8.0 perustuu pitkän tuen Firefox 60 ESR -versioon, ja siinä on aiempaa helpompi käyttöliittymä.

Uudessa versiossa voi näppärästi käyttää siltoja eli reitittimiä, jotka auttavat kiertämään sensurointia. Siltoja tarvitaan esimerkiksi valtioissa, joissa kansalaisten yhteyksiä Tor-verkkoon halutaan rajata. Aiemmin siltoja piti pyytää asialle omistetulta verkkosivulta, nyt niitä saa suoraan selaimesta.

22. Sihteeri ja PT ranteessa

Apple Watch 4 (MB 11/2018)

Vuoden kovin puettavan tekniikan tuote on Apple Watchin neljäs sukupolvi. Se on merkittävä päivitys aiempiin, antaa lisää tehoa, isomman näytön sekä mahdollisuuden päätaululla näkyvien sovellusten monipuolisempaan käyttöön.

Watch on vaivaton tapa seurata omaa päivittäistä liikkumistaan. Kolmen aktiivisuusympyrän täyttö seisomalla säännöllisesti, liikkumalla aktiivisesti puoli tuntia sekä saavuttamalla oma päivittäinen kaloritavoite on onnistuneen koukuttavaa. Liikuntahaasteiden avulla voi kilpailla kaveria vastaan, mikä lisää aktiivisuutta entisestään.

Ranteesta voi tarkistaa puhelut, viestit ja sähköpostit. Vastaaminen onnistuu suoraan kellolla Sirille sanellen tai siirtymällä viestin ääreen iPhonella tai Macilla.

Watch on vaivaton maksuväline. Apple Paylla riittää, kun näyttää rannetta maksupäätteelle sivunapin ­tuplapainalluksen jälkeen. Kelloon voi syöttää useita debit-/credit-kortteja.

23. Mediakirjastot ojennukseen

Plex (MB 1/2018)

Vuosien saatossa kamerat ovat vaihtuneet taajaan ja kovalevyt pullottavat videoita, kuvia ja musiikkia lukuisissa formaateissa. ­Plexin idea on olla välittämättä formaateista. Se asennetaan joko tietokoneelle tai verkkolevylle tai vaikka molemmille, minkä jälkeen se haistelee, millä päätelaitteella sisältöä halutaan katsoa, jolloin se transkoodaa sisällön juuri tuolle laitteelle sopivaan muotoon.

”Plex toimii niin puhelimilla, mediasoittimilla kuin pelikonsoleillakin. Maksullinen versio osaa jopa tutkia kuvien sisältöä ja luokitella sekä jakaa niitä ryhmiin sen mukaan. En pärjäisi ilman.” – Kaj Laaksonen

24. Harrastajan tähtituote

Raspberry Pi 3 Model B+ (MB 5/2018)

KIMMO HAAPALA

Raspberry Pi 3 Model B+:ssa on edeltäjäänsä parempi suoritus­kyky ja kattavammat ominaisuudet. 3+:n järjestelmäpiiri käy viileämpänä ja suoritinytimet toimivat täydellä kellotaajuudella pidemmässäkin neli­ydinrasituksessa. Satamegaisen ethernetin tilalla on gigabitin ethernet, 2,4 gigahertsin wlan on korvattu modernilla viiden gigahertsin 802.11ac-wlanilla. Hinta on maltilliset 50 euroa.

”Halpa ja laajasti tuettu korttitietokone on täsmätuote Linuxin, ohjelmoinnin ja elektroniikan ystäville. Käytän sitä itse Linuxilla varustettuna kaikenlaiseen ohjelmointi- ja elektroniikka­harrastukseen. Joulun ehdoton ykköslahja nörtille kuin nörtille!” – Ossi Jääskeläinen

25. Pöytäkone kutistuu kutistumistaan

Intel NUC -pöytäkonerungot (MB 10/2018)

NUC:t eivät ole uusi juttu, mutta massamuistien kehityksen ansiosta niistä on tullut varteenotettava vaihtoehto perinteisille isoille atx-pöntöille.

Jos pöytäkoneella ei pelaa, sen ei tarvitse olla puolikasta pokkariromaania suurempi. Peruskokoonpano NUC-rungossa maksaa muutaman satasen, ja lisäpanostuksilla tehot riittävät kaikkeen hyötykäyttöön.

26. Paikkansa ansainnut!

LAURI OLANDER

Nokia 7 Plus (MB 5/2018)

Nokia 7 Plus on tasapainoinen kokonaisuus: riittävä suorituskyky, iso näyttö ja tuore muokkaamaton Android-järjestelmä. Laite kuuluu Android One -ohjelmaan, jossa valmistaja on sitoutunut toimittamaan kaksi isoa Android-päivitystä sekä tietoturvapäivityksiä kolmen vuoden ajan.

Mukavana yksityiskohtana 7 Plussan takakuori ei ole helposti särkyvää lasia kuten valtaosalla kilpailijoista.

27. Virtaa kapulaan ilman piuhaa

Antti Mannermaa

Langaton lataus

Puhelinten langattoman latauksen yleistymistä piti odottaa pitkään. Nokia toi sen vuosia sitten Win­dows-puhelimiinsa, mutta muut valmistajat eivät vielä silloin innostuneet.

Viimein suuret valmistajat ovat yksi kerrallaan hypänneet mukaan kelkkaan, niin Samsung, Huawei, Apple kuin Sonykin. Parasta on yhteinen universaali Qi-tekniikka.

28. Retrolehdet hurraa!

80-luvun Mikrobitit verkossa

Näitä on kinuttu Mikrobitin toimitukselta tasaiseen tahtiin jo vuosien ajan, ja tänä vuonna asia viimein toteutui: 1980-luvun ensimmäiset Mikrobitit on viimein saatu nettiin selattaviksi!

Hinku vanhojen leh­tien lukemiseen oli jossain vaiheessa niin kova, että toimitus suunnitteli lopettavansa nykylehden tekemisen tyystin ja siirtyvänsä kokopäiväisesti retropuolen uudelleenjulkaisijaksi. Lukijoiden suuresta innosta huolimatta suunnitelma ei osoittautunut taloudellisesti järkeväksi, joten toimitus on päättänyt edelleen jatkaa myös nykymuotoisen Bitin tekemistä.

Netti ei tietysti täysin korvaa vanhojen lehtien tuntua ja selailua, mutta silti voi yhä nauttia vaikkapa Jyrki J. Kasvin artikkeleista ja Risto Siilasmaan asiantuntevista peliarvosteluista. Mitähän niistäkin pojista mahtoi myöhemmin tulla?

29. Hervottoman kalliit luurit

Tuhannen euron puhelimet

Matkapuhelimet ovat aina olleet kalliita, ja kaikkein kalleimmissa on aina ollut himppusen kerskailun makua. 1980-luvun puolivälissä kateelliset naureskelivat lampaanpään kokoisille Mobira Talkmaneille, jotka maksoivat nykyrahassa noin 5 000 euroa, liki 15 000 markkaa. Vuosituhannen alussa mediamaailman pikkupomot taas kanniskelivat Nokian Communicatoreita kuin voitonmerkkejä, muhkeat nahkaiset vyökotelot reteäs­ti pikkutakin alta vilkahdellen.

Niin että ei oikeastaan pitäisi ihmetellä, kun puhelimien hintalaput ovat kohonneet reippaasti yli tuhannen euron: kalliit kännykät ovat täällä ja pysyvät. Rahalle saadun vastineen jokainen matkapuhelimia kustantava työnantaja arvioi tietysti itse.

Nykyiset laitteet ovat sitä paitsi tyystin eri asioita kuin oman aikansa talkmanit ja kommunikaattorit. Aika monella teinillä älypuhelin on kasvanut kiinni käteen mutta laskuerittely paljastaa käytöstä oleellisen asian: älypuhelimilla ei välttämättä soitella puheluja enää lainkaan.

Ehkä olisi jo korkea aika lakata kokonaan puhumasta puhelimista.

”Lisätyn todellisuuden lasit ovat uusi mobiili-pc. Uskon, että älypuhelin nykymuodossaan tulee häviämään kymmenessä vuodessa”, tulevaisuudentutkija Risto Linturi veikkasi tuoreessa Tivi-lehdessä. Linturi tuppaa olemaan veikkauksissaan useasti oikeassa.

30. Puhelinten Bugatti Veyron

Apple iPhone XS Max (MB 10/2018)

KIMMO HAAPALA

IPhone XS Max vie ja muut vikisevät. Applen syksyn uutuus on tehoiltaan ylivoimainen ja sukupolven Android-kilpailijoita edellä. XS Maxin isompi koko, stereoäänentoisto ja referenssitason hdr-näyttö tekevät viihdekäytöstä nautintoa. Pelaajia hemmotellaan upeilla graafisilla peleillä, jotka vastaavat näyttävyydellään pelikonsolia. Kyseessä on silti taskuun mahtuva laite. Käytettävyys on erinomainen. Uusi smart hdr -kamera tuottaa hienoja kuvia ilman tarvetta käsittelylle.

31. Konttorikone – känny kynällä

Samsung Galaxy Note 9 (MB 9/2018)

Antti Mannermaa

Note 9:n tavoitteena on tarjota kaikille kaikkea: suorituskykyä, akku­kestoa, iso näyttö hyötykäyttöön ja oivallinen kamera. Erikoisuutena on kynä, joka tuoreimmassa mallissa toimii myös kauko-ohjaimena kameralle ja Powerpoint-esityksille, joihin puhelin myös taipuu. Todella mobiilille työntekijälle laite voi joissain tapauksissa jopa korvata kannettavan tietokoneen erillisten Dex-lisäosien avulla. Note 9 myös maksaa läppärin verran eli sen pitääkin tarjota kaikki mahdollinen.

32. Tyylikkäästi disainattu korealainen

Samsung Galaxy S9+ (MB 4/2018)

KIMMO HAAPALA

Samsung Galaxy S9+ design on tyylikäs ja ominaisuudet kattavat. Moderni isokokoinen älypuhelin tarjoaa kaikille jotain. Kapean kuvasuhteen ansiosta käsittely ei ole liian vaikeaa. Amoled-näyttö on erittäin laadukas ja kirkas sekä toistaa värit tarkasti. Kamera on erittäin hyvä, vaikka tuoreemmat tulokkaat kuten Huawein Mate 20 Pro päihittävät sen pimeässä. Akkukesto ei ole perusasetuksilla paras mahdollinen, mutta sitäkin voi säätää.

33. Älä antaudu vedätyksiin

Cellmapper (MB 7/2018)

Minkä operaattorin 4g-yhteydet toimivat parhaiten omassa osoitteessa? Missä on lähin tukiasema? Mihin sen antennit on suunnattu ja kuinka pitkälle ne kantavat. Millä taajuuksilla ne lähettävät?

Operaattorit eivät halua kertoa tietoja kuluttajille, vaikka ilman niitä ei pysty valitsemaan 4g-liittymää järkevästi. Cellmapper on joukkoistettu palvelu ja sovellus, jonka kanssa ei tarvitse luottaa operaattoreiden katteettomiin lupauksiin.

34. Parempaa kuvaa televisioon

Kuvanparannus

Televisiot ovat tv-lähetyksiä edellä kehityksessä niin 4k-tarkkuudessa kuin laajemman dynamiikan hdr-tekniikassa. Sota televisioiden kehityksessä on kulminoitunut skaalaukseen, jossa heikompaa videota parannetaan keinotekoisesti niin liikkeen, värien kuin yksityiskohtienkin osalta.

Uusissa televisioissa skaalaus ja kuvanparannus ovat aivan eri tasolla kuin vielä muutama vuosi sitten, ja sitä on perusteltua käyttää, jollei katseltava materiaali ole peräisin 4k-nettipalveluista tai ultrahd-bluray-levyiltä.

35. Vaimennuksen uusi ulottuvuus

Sony WH-1000XM3 -vastamelukuulokkeet

Sony on 1000-sarjan kuulokkeillaan osoittanut, että muotoilun ja äänenlaadun ohella myös vastamelutoiminnolla saa ihmeitä aikaan. WH-1000XM3-kuulokkeet vievät vastamelutekniikkaa ison harppauksen eteenpäin. Huminoiden ohella kuulokkeet pystyvät vaimentamaan tehokkaasti puheääniä.

”Käytettävyyden kannalta on todella kätevää, että kuulokkeet saa optimoitua nopeasti tilanteeseen sopiviksi mobiilisovelluksen avulla. Äänen­laatu, varustelu ja kuulokkeiden ergonomia ovat parasta A-luokkaa.” – Osku Kannisto

36. Tärkeintä on tuntuma

Antti Mannermaa

Asus ROG Claymore (MB 3/2018)

Mekaanisista näppiksistä on tullut tragikoomisuuden rajoille yltävä muoti. Toinen toistaan kovempaa klonksuvien ja räikeimmissä värivaloissa kylpevien hirmujen joukossa Asus on vaatimaton, mutta tuntumaltaan erinomainen näppis, jota voi pitää pöydällä joko kapeana mallina ilman numeronäppistä tai sen kanssa.

37. Suorituskykyä ja sulavuutta

OnePlus 6 (MB 7/2018)

Antti Mannermaa

OnePlus 6 on vuoden paras OnePlus-puhelin, vaikka sen jälkeen on julkaistu uudempi 6T-malli. OnePlussan puhelinten hinta on kivunnut askel askeleelta ylöspäin, mutta vaikka OnePlus 6 ei olekaan enää sanan varsinaisessa merkityksessä halpa kuten ensimmäinen malli aikanaan, se tarjoaa silti loistavasti vastinetta rahalle.

Suorituskykyä on kaikkiin tarpeisiin ja käyttöliittymän sulavuus on Android-maailmassa omaa luokkaansa. Animaatiot liukuvat nykimättä ja elementit vastaavat kosketukseen viiveittä. OnePlussan toteutus Android 9:n eleohjauksesta ja moniajovalikosta on jopa parempi kuin Googlen oma.

6T-malliin verrattuna OnePlus 6:n sormenjälkilukija on parempi ja kuulokeliitäntä on tallella.

38. Miui rokotti Pocoa

Pocophone F1 (MB 11/2018)

Antti Mannermaa

Xiaomin alabrändi Pocophone tuli syksyllä myyntiin Suomessa. Ensimmäinen laite Pocophone F1 tavoittelee samaa yleisöä kuin OnePlus. Näyttö on iso, suorituskyky huippua ja muistia paljon, eikä isoja puutteita ole. Erityisesti houkuttelee hinta – jopa 150 euroa vähemmän kuin OnePlus 6T:n.

Haittapuolina Xiaomin Android-versio Miui ei ole selkeimmästä päästä ja puhelimesta puuttuu lähimaksuihin tarvittava nfc, mutta hinnan huomioiden näiden kanssa voi elää. Pocophone F1 ansaitsi kunniamaininnan Mikrobitin pelipuhelintestissä.

39. Pysy kuulolla

Discord

Nousukiidossa oleva puhe- ja viestisofta Discord on kasvanut kauppapaikaksi ja kohta varmaan sosiaaliseksi mediaksi. Pohjimmiltaan se on mutkattomasti ja selkeästi toimiva sovellus, jolla ollaan yhteydessä pelikavereihin, mutta se toimii hyvin myös vaikkapa projektien viestintään. Saapa nähdä, milloin isompi kaappaaja nappaa sen itselleen.

40. Kerrankin maaliin

HSL Mobiililippu

Julkiset it-hankkeet ovat keskimäärin sikakalliita ja toimivat katastrofaalisen huonosti. Helsingin seudun liikenteen HSL:n mobiililippu vahvistaa säännön, sillä poikkeuksellisesti se tekee sen mitä lupaakin!

Matkalipun osto hoituu helposti ja nopeasti, mobiililippu osaa opastaa nopeimman reitin perille ja kertoo, jos liikenteessä on häiriöitä. VR voisi ottaa mallia.

41. Vanhakin nyt nuortuu

Laskennallinen valokuvaus

Laskennallinen valokuvaus on noussut merkittäväksi älypuhelinmaailman ilmiöksi, kun valmistajat ovat lisänneet puhelimiinsa erilaisia tekoälyavustimia kuvien laatua parantamaan. Käytännössä kameran tekniikan tuottamaa raakadataa käsitellään erilaisilla algoritmeilla paremman lopputuloksen saavuttamiseksi. Apuna ovat usein syväoppivat neuroverkot eli tekoäly.

Kun ominaisuudet ovat yhä enemmän kiinni ohjelmistosta, vanhemmillekin kameroille voidaan tuoda päivityksiä, jotka eivät takavuosina olisi olleet mahdollisia. Esimerkiksi Googlen tänä syksynä Pixel 3 -puhelimen yhteydessä esittelemän yökuvaus­ominaisuuden saa myös toissavuotiselle alkuperäiselle Pixel-puhelimelle.

42. Oho, kilpailuhan toimii!

AMD Ryzen 2000 -sarja ja Intel Core i 8000 -sarja

AMD:n moniytimiset Ryzen-tehosuorittimet tekivät välittömästi hyvää pöytäkoneiden suoritinmarkkinoille, ja viimekeväinen toinen sukupolvi kiihdytti kilpailua entisestään. Intelin valtavirtasuoritinten tehokkaimmatkin mallit olivat vuosikymmenen verran neliytimisiä, mutta Coffee Lake -sukupolvessa Core i7- ja i5-mallit on jo päivitetty kuusi­ytimisiksi. Samalla rahalla saa siis enemmän tehoa myös Intel-leirissä. Ostaja voittaa, valitsi kumman suoritinvalmistajan tahansa.

43. Nopea, hyvämuistinen ja huokea

PEKKA KARHUNEN

Kingston A400 (MB 9/2018)

Kingstonin serial ata -väyläinen ssd-levy A400 ansaitsi kunniamaininnan Mikrobitin testissä. Se on edullisempi kuin verrokkinsa ja pärjää jokapäiväisessä käytössä yhtä hyvin. Koska serial ata -väyläisissä levyissä pullonkaula on levyn muistiohjaimen sijaan väylän siirto­nopeus, sokkotestissä harva havaitsee eroa kalliimpaan. Loistava lompakkoa säästävä valinta perus-pc-käyttöön.

44. Yhtenäisen ekosysteemin ihanuus

Android One

Android One on Goog­len yritys yhtenäistää Android-ekosysteemiä, nopeuttaa päivityksiä ja pidentää tukiaikoja.

Valmistajat lupaavat Android One -ohjelmaan kuuluville laitteille kaksi isoa käyttöjärjestelmäpäivitystä ja kolmen vuoden tietoturvapäivitykset. Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Google tätä yrittää, mutta ensimmäistä kertaa jotain edistystä on näkyvissä. Android One -luureja ovat julkaisseet useat valmistajat kuten LG, Xiaomi, Motorola sekä HMD, jonka kaikki Nokia-puhelimet kuuluvat ohjelmaan.

Androidin kehityksestä kiinnostuneelle Android One -puhelimet ovat oiva tilaisuus nauttia nopeista päivityksistä yleensä ensimmäisten joukossa ilman valmistajan omia päähänpistoja, jotka pilaavat puhtaan Androidin ihanuuden.

45. Huippua Suomesta

Polar Vantage V (MB 10/2018)

Uusia sykemittareita tulee markkinoille tasaiseen tahtiin, mutta huippua edustavia lippulaivamalleja harvemmin. Polar Electron edellinen huippumalli V800 tuli markkinoille keväällä 2014. Osasyy harvahkoihin lippulaivapäivityksiin on se, että laitteiden ohjelmistoja pystytään nykyään päivittämään netin kautta ja osa toiminnallisuuksista on verkkopalvelussa.

Loppuvuonna Polar on kuitenkin kuumottanut liikunnanharrastajia 499 euron hintaisella Vantage V:llä. Sisarmalli Vantage M:n saa 279 eurolla.

Millaista kehitystä viidessä vuodessa on tapahtunut? Ilman sykevyötä tapahtuvasta sykkeen optisesta mittaamisesta on tullut arkipäivää, ja liikuntasuorituksen mittaamisesta on siirrytty yhä enemmän palautumisen arviointiin ja mittaamiseen.

Sykemittareista tekee mielenkiintoisen tuoteryhmän myös se, että älykelloihin on lisätty yhä enemmän urheilukellojen ominaisuuksia.

Vantage V:n testi on vielä työn alla, mutta ensikokeilut kertovat hyvää. Mittari esiteltiin valmistajan ennakkotietojen perusteella Mikrobitissä 10/2018.

46. Pelaamaan mobiiliyhteydellä

5g-verkko

Mobiiliverkkojen tulevaisuus eli 5g on aivan kulman takana ja sen yleistyminen alkaa toden teolla ensi vuonna. Vaikka 5g ei vielä juuri arjessa näykään, 2018 tullaan tulevaisuudessa muistamaan 5g:n aloitusvuotena.

Kotimaiset operaattorit ovat olleet ihailtavan innoissaan 5g:stä, sillä jo nyt suurimpiin kaupunkeihin on tehty alustavia 5g-verkkoja tulevaa varten.

5g lisää mobiiliverkon siirtonopeuksia päätelaitteille. Useille kiinteän laajakaistan käyttäjille merkittävämpää on kuitenkin verkon latenssin pieneneminen. Minimaalisen latenssin ansiosta mobiili­verkko on vihdoin toimiva vaihtoehto myös toimintapelien ystäville.

47. Onnikat haltuun

Moovit-joukkoliikennesovellus

Reittisovellus tekee joukkoliikenteen käytöstä helppoa ja stressitöntä. Moovit on tämän hetken paras vaihtoehto miltei kaikkeen käyttöön tuhansissa kaupungeissa ympäri maailman.

”Moovit löytää parhaan reitin ja välineen perille, näyttää vaihtoehdot ja matka-ajat sekä hälyttää, kun on aika lähteä ja kun oikea pysäkki lähestyy. Omassa puhelimessani Moovit käynnistyy aina, kun astun joukkoliikenteen kyytiin, sillä siitä näkee helposti myös myöhästymiset ja muut poikkeukset.” – Aleksi Vähimaa

48. Ultrasuorituksiin

Suunto 9 Baro

PEKKA KARHUNEN

Amer Sportsiin kuuluvalla Suunnolla riittää perinteitä Tuomas Vohlosen 1930-luvun marssi­kompasseista alkaen.

599 euron Suunto 9 Baro -urheilukello on vuoden huippumalli. Ominaisuuksiin kuuluvat sisäänrakennettu optinen sykkeenmittaus, ilmanpainemittari ja arvio palautumisajasta. Erikoismaininnan ansaitsee 120 tunnin akkukesto Ultra-harjoitustilassa sykemittaus ja gps päällä. Vähävirtaisuuden salaisuus on FusedTrack-tekniikka, jossa harvempaan gps:n tallennusväliin yhdistetään liikeanturitietoja.

49. Kaikki herkut toimivassa paketissa

Huawei Mate 20 Pro

Antti Mannermaa

Android-maailmassa vuoden yllättäjä oli Huawei, jonka Mate 20 Pro on vuoden innovatiivisin puhelinuutuus.

Mate 20 Pro sisältää käytännössä kaikki oleelliset herkut. Biometrinen tunnistus onnistuu 3d-kameran ja ruudun pinnan alle sijoitetun sormenjälkitunnistimen avulla. Kolmoiskamera tarjoaa kolmea eri polttoväliä kuville. Uutuutena mukaan otettu laajakulma on erittäin käyttökelpoinen lisä sisä- ja maisemakuviin. Tekoäly parantaa kuvien värejä ja äärisävyjä.

50. Kun isä älylampun osti

Cozify

Kodin siirtyminen iot-aikaan alkoi pienestä. Alkuun perheenisä kokeili konseptin toimivuutta ohjailemalla paria hassua älylamppua ja sensoria.

Sitten homma lähti käsistä. Isipappa havaitsi, että sensorit ja muut lisäosat ovat todella edullisia, ja niiden avulla voi rakennella yllättävänkin hyödyllisiä toimintoja. Jos vaikkapa pakastin hajoaa kesken lomamatkan, niin puhelimeen kuin sähköpostiin saa ilmoituksen liian korkeasta lämpötilasta, jolloin perhe voi hälyttää apuvoimia paikalle.

Erilaisin ehdoin – kellonaika, valon määrä, havaittu liike – tehtävissä olevat säännöt mahdollistavat hyvin monipuolisen automaation. Isipapan päässä syttyi lamppu: ”Elämme tulevaisuudessa!”

51. Sähköautoilijan paras apu

Plugshare

Ensin tuli hommattua sähköauto ja sitten alkoi kuumeinen latauspisteiden etsintä. Suurimmilla latauspisteiden operaattoreilla eli Fortumilla ja Virralla on toki omat palvelunsa ja sovelluksensa, mutta mutta...

Plugshare näyttää kaikki latauspisteet, mukaan lukien ilmaiset ja opastaa lähimmälle. Lisäksi se auttaa haravoimaan paikat, joissa on omaan autoon sopiva latauspistoke. Ei enää turhaa harhailua.

Mikrobitin lukijat kertoivat vuoden suosikkinsa: taide, 5g ja EU-asetus

Lukijaäänestyksessä nostettiin esiin tärkeitä ilmiöitä vuoden varrelta. Mikrobitti julkistaa varsinaiset Vuoden Parhaat -äänestyksen tulokset ja voittajat joulukuun lehdessä.

Pyysimme Mikrobitin lukijoita äänestämään netissä vuoden 2018 merkittävimmistä tuotteista ja ilmiöistä. Vastauksista erottuu selvä kärki ja pitkä häntä hajaääniä.

Ykköspaikan otti EU:n tietosuoja-asetus gdpr, jonka voimaantulo sai aikaan sähköpostitulvan. Alun kangerteluista huolimatta gdpr on netinkäyttäjille hyvä uudistus, sillä se asettaa selvät rajat sille, mitä tiedoilla voi tehdä ja antaa käyttäjille oikeuden tarkistaa omat tietonsa rekistereistä.

Kakkossijalle ylsi 5g, joka lienee tänä vuonna noussut Gartnerin hypekäyrän huipulle. Juuri mitään konkreettista 5g:stä ei toistaiseksi ole nähty, mutta Suomessakin verkkoluvat on jaettu ja maailmalla laitevalmistajat lupailevat 5g-luureja ensi vuodelle. Tähän aiheeseen varmasti palataan monet kerrat vielä vuonna 2019.

Kolmantena listalla on taas jotain ihan muuta ja samalla pienoinen yllättäjä: taidemuseo Amos Rex, jossa japanilaisen TeamLabin digitaide on saanut aikaan jatkuvat museon ulkopuolelle ulottuvat jonot. Taidenäyttely on visuaalistesti kaunis kokemus, mutta nörtin kannalta yhtä mielenkiintoista on pohtia, miten on teknisesti toteutettu ja millaisella raudalla kaikki pyörii!

Listan ensimmäinen perinteinen vuoden tuote on Nokia 7 Plus, joka löytyy sijalta neljä. Lukijoiden lisäksi myös Mikrobitin testaajat vakuuttuivat puhelimesta, joka on hyvä kompromissi hintaa ja ominaisuuksia ja vieläpä monen Android-fanin arvostamalla puhtaalla Androidilla.

Bitin retrolehdet ovat jaetulla sijalla viisi. Nyt digijulkaisuina tarjottavat retro-Bitit ovat kiinnostaneet lukijoita. Ensimmäisten vuosikertojen joukossa on lukuisia helmiä kuten koodit keskustelubotti Kalle Kotipsykiatriin ja juttuja nykyisiltä it-alan kovilta tekijöiltä.

Jaetulla viitossijalla olivat hervottoman kalliit puhelimet, joka on kiistämättä selvästi tämän vuoden ilmiö. Applen iPhonet ylsivät uusiin hintaennätyksiin ja moni muukin valmistaja luottaa siihen, että kansalla on maksukykyä ja halua, vaikka luurit maksavat laadukkaan läppärin verran.

Muita merkittävämpiä ehdokkaita olivat digikoukusta irtautuminen, OnePlus 6 -puhelin, tietoturvan ja suojan tapetille nostaneet Facebook-hakkeroinnit, mobiilimaksamisen helppous ja Applen jättiluuri iPhone XS Max.

Perinteisestä raudasta myös AMD:n Ryzen 2000 -sarja ja Intelin Core i8-sarja sekä Nvidian kallis, mutta huipputehokas GeForce RTX -sarja saivat ääniä.

LUKIJAT ÄÄNESTIVÄT

Kysyimme vuoden tuotteista ja ilmiöistä mielipiteitä Mikrobitin lukijoilta. Esivalitulta listalta saimme seuraavanlaisia tuloksia:

 1. Gdpr-asetus
 2. 5G
 3. Amos Rex -taidemuseo (teknisesti kokeilevaa nykytaidetta)
 4. Nokia 7 Plus
 5. Bitin retrolehdet
 6. Hervottoman kalliit puhelimet
 7. Digikoukusta irtautuminen
 8. OnePlus 6
 9. Facebook-tilien hakkerointi
 10. Mobiilimaksamisen yleistyminen ja helppous
 11. Apple iPhone XS Max
 12. AMD Ryzen 2000 -sarja ja Intel Core i 8000 -sarja
 13. Android One
 14. GeForce RTX -sarja – ei vain lisää tehoa‚ vaan uutta grafiikkateknologiaa
 15. Helpot Wi-Fi Mesh -paketit – kunnon wifi-peitto ilman säätöä
 16. Asus 4k hdr -näyttö 144 Hz (pc-pelailun tulevaisuus nyt)
 17. HSL Mobiililippu
 18. Oura-sormus
 19. Discord (videopeliyhteisöille suunniteltu VoIP-sovellus)
 20. Huawei Mate 20 Pro
 21. Kuvanskaalaus televisioissa
 22. Langaton lataus yleistyy vihdoin
 23. Samsung Note 9
 24. Sony WH-1000XM3 -vastamelukuulokkeet
 25. Suunto 9
 26. Ultimate 64 (Fpga-piireillä toteutettu Commodore 64)
 27. 1.1.1.1 - DNS-palvelin
 28. BenQ PD3200U 32" UHD-näyttö – loistava 4k-näyttö alle tonnilla
 29. Intel NUC -pc-rungot
 30. Linux-kehityksen uudet käytössäännöt – tuleeko Linuxista ihmisystävällisempi?
 31. Plugshare (sähköautojen latauspisteet)
 32. Rgb-ledit joka paikassa – kaikki loistaa! Jee!
 33. Samsung Galaxy S9+
 34. Tor Browser 8.0
 35. Xiaomi Pocophone

LUKIJOIDEN OMAT EHDOTUKSET

Lukijoilla oli myös mahdollisuus ehdottaa muita kuin esivalittuja vaihtoehtoja. Niiden joukossa olivat muun muassa:

 • uudet iPad & iPad Pro
 • suomalaisten hyvä menestys e-urheilussa (useampia ääniä)
 • Linuxin avointen ajureiden kehitys
 • Steamin Proton-työkalu
 • Honor 10
 • Honor Play
 • ääniohjatut laitteet
 • DJI Mavic 2 Pro
 • Xiaomi Mi Mix 3
 • USB-C -telakointiasemat
 • Windows 10
 • Telewellin AC-modeemi
 • booxtv

... sekä tietenkin toimituksessa hyväksyviä nyökyttelyjä herättänyt ”Bilteman rälläkkä”.