Puhelimen jatkuva näprääminen syö nykyluureista akun jo muutamassa tunnissa. Vapaapäivä kotona sujuukin monesti latausjohto kiinni luurissa. Pian tämä voi kuitenkin olla historiaa, kun puhelimet nappaavat latausvirtansa suoraan ilmasta.

Telegraphin mukaan israelilainen Wi-Charge on kehitellyt langatonta lataustaan jo vuodesta 2012. Kyseessä ei ole ollenkaan samantyyppinen lataus kuin nykyiset latausalustat, vaan yhtiön keksintö on katossa lampun lailla roikkuva lähetin, jonka infrapunasignaali toimittaa energiaa huoneessa oleville langattomille laitteille.

Yhtiön markkinointijohtajan Yuval Bogerin mukaan Wi-Chargen teknologia pystyy lataamaan älypuhelimen täyteen 3-4 tunnissa, siinä missä johdolla sama akku täyttyy noin tunnissa. Teknologiaa ei vielä ole hyödynnetty missään myynnissä olevassa laitteessa. Bogerin mukaan "lähes kaikki suuret" elektroniikkavalmistajat ovat kuitenkin olleet Wi-Chargeen yhteydessä.

Kilpailevan AirFuel Alliancen riveissä ovat Samsung, LG ja Huawei. Sen radiotekniikkaan perustuvalla lähettimellä voi jo ladata kuulolaitteen noin 4,5 metrin päästä.

Molemmissa tekniikoissa on kuitenkin haittapuolensa. Infrapunasignaali vaatii näköyhteyden laturin ja laitteen välille, mikä tahansa väliin osuva asia tai esine katkaisee latauksen. Radiosignaalin tekniikka puolestaan asettaa rajoituksensa sille kuinka suurta virtaa voidaan lähettää turvallisesti. AirFuel pitääkin tekniikkaa sopivampana älykellojen ja kuulokkeiden kuin virtasyöppöjen puhelinten lataukseen.

Todellinen musta hevonen kisassa on kuitenkin Apple. Yhtiö hankki omistukseensa viime vuonna suuren osan brittiläisen Dialog Semiconductorin teknologioista 530 miljoonan euron kaupassa. Myös Applelle myönnetyt patentit vihjaavat yhtiön työskentelevän aidosti langattoman latauksen parissa.

Lähde: Tivi