Ruotsalaisyritys Exeger on kehittänyt joustavan ja tehokkaan valokennoratkaisun esimerkiksi kuulokkeiden, sähkökirjan tai matkapuhelimen langattomaan lataukseen. Yhtiön ajatuksena on, että tulevaisuudessa kuluttajaelektroniikan lataamiseen ei tarvita enää lainkaan verkkosähköä.

Verkkosähkön hukkaenergiaa Exegerin tuote voi kuitenkin eräässä muodossa hyödyntää: valokenno latautuu tarvittaessa vaikka lampun valossa, kun laitteiden käyttäjä esimerkiksi viettää tavallista koti-iltaa lukulampun alla tai lenkkeilee katulampun valossa.

Siksi olisi vähättelyä sanoa sitä aurinkokennoksi. Latausnopeus riippuu toki valon määrästä ja laadusta kuten aurinkokennoissakin.

Valokennoja on jo pitkään hyödynnetty hyvin vähän sähköä kuluttavissa taskulaskimissa. Aiemmin kennojen teho oli kuitenkin niin alhainen, ettei enemmän virtaa kuluttavien laitteiden latauksesta voinut haaveillakaan.

Exeger kertoo valokennonsa perustuvan nanomateriaaliin, joka nappaa fotonien energiaa talteen hieman samalla tavoin kuin lehtivihreä eli klorofylli kasveissa. Sen toiminta on siis eräänlaista keinotekoista yhteyttämistä.

Aurinkokennon joustavuus on puolestaan tärkeää siksi, että se saadaan taivutettua laitteen pinnan myötäiseksi, olipa pinta minkä muotoinen tahansa.

Kun uudenlainen lataus tulee suurten ihmismäärien käyttöön, voidaan Exegerin mukaan sähköntuotantoa voimaloissa ja ympäristövaikutuksia vähentää merkittävästi. Kerrannaisvaikutus on iso, vaikka yksittäisten laitteiden kulutus olisi pientä esimerkiksi sähkölämmitykseen ja teollisuuden käyttämään sähköön verrattuna.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa kulutettiin 169 terawattituntia sähköä kuluttajaelektroniikan lataamiseen vuonna 2017. Tämä on yli 30 terawattituntia enemmän kuin koko Ruotsin sähkönkulutus ja noin kaksinkertainen määrä verrattuna Suomen sähkönkulutukseen samana vuonna.

Exegerin ensimmäinen tehdas toimii Tukholman kantakaupungissa.