Koronaviruksen takia kotiin jäävät työntekijät näkyvät nyt voimakkaana myyntipiikkinä elektroniikkalaitteiden kohdalla. Innokkaita ostajia ovat paitsi viihdettä kaipaavat kuluttajat myös työntekijöitään etätöihin varustavat yritykset.

The Registerin mukaan erityisesti läppärit, näytöt, kuulokesetit, vpn-palvelut ja langattomat tukiasemat menevät tällä hetkellä kuumille kiville. Jutussa haastatellun Computacenterin pääjohtaja Mike Norrisin mukaan näitä laitteita ostetaan nyt samanlaisen paniikin vallassa kuin vessapaperia viime viikon lopulla. Computacenter on yksi Euroopan suurimpia elektroniikkalaitteiden jälleenmyyjiä, joten kriisi sataa heidän laariinsa.

Ostobuumin jatkumisesta ei kuitenkaan ole takeita. Todennäköisempää lienee se, että lyhyen varusteluvaiheen jälkeen sekä yritykset että kotitaloudet rupeavat suojelemaan pääomaansa taloustaantuman uhatessa.

Registerin haastatteleman nimettömän lähteen mukaan kulutusjuhlalle on toinenkin uhka: komponenttien ja tuotteiden loppuminen kesken. Kiinalaiset tehtaat joutuivat koronan alla alkuvuodesta keskeyttämään tuotantoaan, ja tämä tulee näkymään Euroopan markkinoilla viiveellä.

Ei-oota joudutaan myymään näillä näkymin huhti-toukokuussa. Mikäli kysyntä laantuu pian, voidaan tilanteesta selvitä ja Kiinassa hiljalleen uudelleen käynnistyvä tuotanto saisi normalisoitua markkinoita.

Poikkeuksellinen tilanne on nostanut myös tavarakuljetusten hintoja lentoyhtiöiden peruessa lentojaan, ja tämä saattaa lopulta heijastua tuotteiden hintoihin.

Aikavälillä 10.–29. helmikuuta kuulokesettejä myytiin Euroopassa 38 prosenttia ja kannettavia tietokoneita 15 prosenttia vuodentakaista enemmän.