The Register kertoo, että Google aikoo hävittää Chrome-lisukkeet, jotka harhaanjohtavat ja väärin perustein houkuttelevat käyttäjiä kilpailevan hakukoneen, Ask.comin pariin.

Verkkomainosjättiläinen IAC:n omistama Ask.com tunnettiin joskus aikoinaan Ask Jeeves -palveluna, jota käytettiin varsin ahkerasti. Ask Jeeves oli yksi suosituimmista hakukoneista yhdessä AltaVistan ja Lycosin kanssa, ennen kuin Google varasti koko hakukoneshow’n.

Google on jo poistanut viisi IAC:n Chrome-lisuketta vedoten käyttöehtorikkomuksiin. Ei ihme, sillä lähteiden mukaan kyseiset lisukkeet ovat harvinaisen ikäviä tuotteita: jos käyttäjä klikkaa IAC:n lisukkeissa näkyviä mainoksia, lisukkeet automaattisesti ja lupaa kysymättä vaihtavat käyttäjän kotisivuksi IAC:n omistaman MyWay-hakukoneen ja asentavat Chromeen näkyvän Ask.com-palkin.

Lähteiden mukaan osa lisukkeista ei myöskään toimi luvatulla tavalla, vaan vain tönivät hyväuskoisia käyttäjiä IAC:n palveluiden pariin.

Wall Street Journalin mukaan näitä häikäilemättömän räikeästi käyttäytyviä lisukkeita on lisääkin, ja Google mielellään ne tappaisi, mutta niiden poistamisessa on mielenkiintoinen mutka matkassa.

Yhdysvaltain hallitus on nimittäin pitkään pitänyt Googlea silmällä kartelliepäilyjen vuoksi. Jos Google nyt ottaa ja lyö IAC:n lisukkeita liian innokkaasti, oli siihen syytä tai ei, se saattaa vaikuttaa reilun kilpailuhengen vastaiselta kartellitoiminnalta, ja sitten Google saisi puolestaan selkäänsä.

Ei ole lainkaan mahdotonta, että IAC:n toiminta on tarkoituksellista: se houkuttelee Googlea ylilyönteihin, ja vaikka yhtiö ei niihin sortuisikaan, IAC voi käyttää Googlen ongelmia omaksi edukseen.