Yhdysvaltain Irakissa toteuttaman iskun takana oli miehittämättömillä ilma-aluksilla toteutettavan sodankäynnin työrukkanen, kertoo The New York Times.

Lehden mukaan General Atomicsin MQ-9 Reaper (suom. Viikatemies) -drone ampui ohjuksia kenraalimajuri Qassim Suleimanin autosaattueeseen Bagdadin lentoasemalla. Iskussa menehtynyt Suleimani oli Iranin eliittiosastona pidettyjen al-Quds-joukkojen komentaja.

MQ-9 on kehitysversio aiemmasta MQ-1 Predator -dronesta. Molemmat dronet ovat varsin tuttuja työkaluja, joita Yhdysvallat on käyttänyt muun muassa operaatioissaan sekä Lähi-Idässä että Afganistanissa.

Kyseessä on niin valvontaan, tiedusteluun kuin voimankäyttöön kykenevä asejärjestelmä. MQ-9 on 11 metriä pitkä, 3,8 metriä korkea ja siipien kärkiväliltään 20,1 -metrinen drone, joka kykenee kantamaan 1 700 kg:n hyötykuorman.

Sen ohjusaseistuksena ovat Lockheed Martinin AGM-114 Hellfire -ohjukset, joita on mahdollisesti käytetty tässäkin iskussa.

Muita asejärjestelmiä ovat laserohjattu GBU-12 Paweway II -pommi, täsmäpommi GBU-38 JDAM sekä ilmataisteluohjus AIM-9 Sidewinder. Yhdysvaltain ilmavoimat paljasti syksyllä 2018, että MQ-9 oli testitilanteessa ensimmäistä kertaa onnistunut pudottamaan toisen miehittämättömän ilma-aluksen lämpöhakuista ohjusta käyttäen.

Dronen sensorijärjestelmään kuuluvat ainakin SAR-tutka, infrapunasensori, erilaiset tv-kamerat ja laseretäisyysmittari sekä -valaisin.

MQ-9:n toimintamatka on noin 1 850 kilometriä, ja se kykenee lentämään 50 000 jalan (15 240 m) korkeudessa. Moottorina dronessa on yksi Honeywell TPE331-10GD -potkuriturbiini, ja dronen matkanopeus on noin 200 solmua (370 km/h).

Lauri Pitkäsen Maanpuolustuskorkeakouluun tekemän pro gradu -tutkielman mukaan dronea ohjaa kaksi operaattoria, joista toinen vastaa lennonohjauksesta ja toinen sensorien ja asejärjestelmien käytöstä. Mahdollista on myös, että droneen kehitetty itsenäinen lentoonlähtö- ja laskeutumiskyky olisi saatu jo käyttöön.

Tarvittaessa operaattorit voivat toimia jopa toiselta mantereelta, esimerkiksi Afganistanin ja Iranin konflikteissa droneja on välillä ohjattu Las Vegasista.