Tietokonevalmistaja Lenovon Yhdysvaltojen organisaatio on haastanut Nokian oikeuteen. Tavoitteena yhtiöllä on haastaa Nokian videokoodausta koskevat patentit, The Register kertoo.

Patenttien lisenssioikeuksia hallinnoiva Nokian tytäryhtiö Nokia Technologies omistaa tuhansia patentteja. Mukana on myös laajasti käytössä olevaa H.264-videopakkaustekniikkaa koskeva patentti.

Lenovon argumentti on, että Nokia ei tuonut esille oikeuksiaan videotekniikkapatentteihin, kun kansainvälinen telealan organisaatio ITU ja kansainvälinen standardisoimisliitto ISO julkaisivat H.264-standardin vuonna 2003. Tällainen harhaanjohtaminen ei vetele. Nokian olisi pitänyt tuoda patenttinsa ilmi, jotta standardisoimisorganisaatiot olisivat voineet valita tarpeen mukaan sen rinnalle muitakin tekniikoita samalla painoarvolla standardoitaviksi. Koska Nokia ei tuonut ajoissa esille omia taloudellisia intressejään, ei sen pitäisi enää voida käyttää patenttejaan Lenovon mukaan.

Lenovo vaatii oikeudessa paitsi patenttien kumoamista niin myös vahingonkorvauksia, vaikka tarkkaa summaa ei mainita.

Riita videostandardeista on jatkunut jo useamman vuoden. The Register muistelee Nokian haastaneen 2019 Lenovon oikeuteen 11 videopatenttinsa rikkomisesta. Nokia vaati tuolloin useiden Lenovon tuotteille maahantuontikieltoa Yhdysvaltoihin. Tapaus on yhä viranomaisten tutkinnassa.

Lokakuussa Nokia voitti Saksassa alemman oikeusasteen puolelleen. Yhtiö syytti Lenovoa kuuden H.264:ään liittyvän patenttinsa rikkomisesta.