Kyytipalvelu Uber pyrkii laajentamaan liiketoimintaansa uusille alueille. Yhteistyö korealaisjätti Hyundain kanssa nostaa Uber-kyydit aivan uudelle tasolle.

Yhtiöt kertoivat uudesta yhteistyösopimuksestaan Las Vegasin jättimäisessä CES-teknologiatapahtumassa. Tänään virallisesti alkavilla messuilla luvataan jo esitellä täysikokoista mallia lentävästä taksista.

Neljä ihmistä kuljettavan lentotaksin huippunopeus on Fortunen mukaan noin 320 kilometriä tunnissa. Sähköllä toimivan lentolaitteen akuissa riittää puhtia noin sadan kilometrin lentomatkaan.

Täysin uudenlainen nyt esitelty idea ei ole. Uber on julkistanut jo aiemmin yhteistyökuvioita esimerkiksi Boeingin kanssa. Yhteistyökumppaneihin kuuluvat myös NASA ja perinteinen helikopterivalmistaja Bell. Autovalmistajan uskotaan kuitenkin saavan valmiita laitteita valmiiksi tuotantolinjoiltaan huomattavasti perinteisiä lentolaitteita valmistavia yhtiöitä nopeammin. Tämän pitäisi näkyä lopulta kyytien kevyempänä hintana.

Uber on ollut aiheesta tiiviisti yhteydessä myös Yhdysvaltojen ilmailuviranomaisiin. Projektin odotetaan kuitenkin joutuvan äärimmäisen tarkkaan syyniin niin laitteiden laskeutumisten ja nousujen kuin melutasojen ja turvallisuusasioidenkin suhteen. Ainakin aluksi Hyundain lentotaksit tarvitsevat ihmiskuljettajan, mutta tulevaisuudessa niiden on tarkoitus lentää täysautomaattisesti.

Ensimmäiset koelennot uutuuslaitteilla on tarkoitus lentää myöhemmin tänä vuonna. Varsinainen taksiliikenne niillä alkaa tämänhetkisen suunnitelman mukaan 2023.