Lentokoneiden avioniikkavalmistaja Garmin on kehittänyt varsin edistyneen hätätoiminnon.

Järjestelmä voidaan ottaa käyttöön esimerkiksi tilanteissa, joissa koneen lentäjä syystä tai toisesta menettää toimintakykynsä kesken lennon. Käytännössä koneen matkustajan pitää vain painaa hätänappia, jonka jälkeen kone etsiytyy lähimmälle sopivalle lentokentälle.

Kone vertaa sijaintiaan tietokonejärjestelmässä olevaan maastotietokantaan ja satelliitin kautta toimivan datalinkin avulla lataa ajantasaiset säätiedot. Tätä dataa ja muun muassa polttoainetilannettaan hyväksi käyttäen järjestelmä päättelee sopivan lentokentän ja kiitotien hätälaskua varten, jonne se lähtee suunnistamaan GPS:n avulla.

Mikäli sopiva lentokenttä on lähellä, kone osaa ajaa odotuskuviota, jossa se pudottaa korkeutta turvallista lähestymistä varten.

Se osaa myös kommunikoida lennonjohdon kanssa sekä asettaa transponderiin yleisen hätätilannekoodin eli numerosarja 7700:n. Ennen laskeutumista kone myös laskee laskutelineen sekä ottaa laskusiivekkeet ulos. Kone suorittaa automaattisen laskeutumisen ja hidastaa vauhtiaan aina täydelliseen pysähtymiseen asti.

Mikäli matkustaja on vahingossa käynnistänyt toiminnon, lentäjä voi kytkeä sen pois päältä koneen ohjaussauvassa olevasta autopilotin pääkytkimestä.

Käytännössä järjestelmä paikallistaa sopivan lentokentän 200 merimailin (vajaat 400 km) säteellä, joten syrjäseuduilla tai suurten vesialueiden päällä siitä ei ole avuksi. Luonnollisesti koneen järjestelmien pitää olla toimintakunnossa ja polttoainetta tarpeeksi.

Kyseessä on puhtaasti hätätilanteisiin tarkoitettu ominaisuus, jota ei ole syytä käyttää tavallisissa lento-operaatioissa.

Järjestelmä on integroitu Garminin G3000 -sarjan ohjaamoelektroniikkaan. Se tulee käyttöön ensimmäisenä Cirruksen Vision Jet -piensuihkukoneessa sekä Piper M600 -potkuriturbiinikoneessa.

Cirruksen mukaan se alkaa toimittaa Safe Return -järjestelmällä varustettuja Vision Jet -koneita alkuvuodesta 2020.