Niinpä Torvaldsia kannattaa kuunnella muun muassa sen suhteen, miten tuottavuutta pidetään yllä etätyössä saati nykyisen kaltaisissa poikkeusoloissa.

"Hyödynnä etätyön joustavuutta, äläkä tee kodistasi pikku toimistoa. Muuten voit alkaa inhota omaa asuntoasi", hän sanoo.

Vaikka it-alalla mobiilit hommat ja etätyöt ovat jo vanhastaan tuttuja, on etäduuneja puskettu laajemmassa mitassa covid-19 -epidemian takia vasta vain vähän aikaa. Tästä huolimatta joistakin ulospäin suuntautuneista henkilöistä saattaa tuntua jo siltä, että kotihan on varsinainen loukku, josta kaikki sosiaaliset kontaktit puuttuvat, ZDnet kirjoittaa.

Myös Linus Torvalds myöntää, että uransa alkuvaiheessa hänkin oli vähän huolestunut henkilökohtaisten tapaamisten puutteesta.

"Ajattelin niin, että jään paitsi juttuhetkistä ihmisten kanssa toimiston käytävillä tai työkavereiden lounastapaamisista. Huomasin kuitenkin aika äkkiä, että en juuri kaivannut näitä kontakteja", Torvalds kertoo ZDnetille.

Uudet työtavat kunniaan kotona

Torvalds kehottaa etätöitä puskevia hyödyntämään kotona työskentelemisen oikeaa etua, joka hänen mielestään on töiden joustavuus.

"Kotiin ei kannata tuoda toimistoista niitä kaikkein huonoimpia työtapoja, kuten istumista tuntikausia kokouksissa, kotioloissa tietenkin online -palavereissa."

"Jos toimistojen virka-aikoihin rakentuva mentaliteetti hallitsee töitä kotonakin, joutuu vain ojasta allikkoon. Sitä alkaa äkkiä inhota omaa kotiansa, itseänsä ja koko elämäänsä", Torvalds selostaa.

Kuten Torvalds on ennenkin sanonut, hänen elämänsä on liian lyhyt, jotta siihen mahtuisi enemmän kuin yksi tunti tapaamisia viikon aikana. Hänen mielestään videotapaamisilla ei pitäisi pyrkiä siihen, mitä ennen on tehty.

Sen sijasta etätöissä kannattaa oikeasti muuttaa omia työtapojaan.

Hän käyttää sähköpostia ja jaettuja kalentereita paikkoina, joissa hän listaa kaikki aidosti tarpeelliset asiat ja pitää tehtävät järjestyksessä.

"Näitä kalentereita seuraamalla voi jälkikäteen nähdä sen, mitkä hommat on tullut hoidettua ja mitkä ovat vielä vaiheessa. Ja jos on jonkin it-tiimin jäsen, niin sitä parempi asia tällainen jaettu seurantajärjestelmä on. Eipähän tarvitse videopalavereissa setviä sitä, mitä kukakin tiimin jäsen on saanut aikaan", Torvalds sanoo.

Asu vapaa, eikä edes pakollinen

Linus Torvalds summaa etätöiden eduksi sen, että hän ei ole töissään riippuvainen paikasta eikä muiden aikatauluista. Töiden joustavuus on ihan toista kuin konttoreissa.

Vaikka ulkona käyntiä ei nykyoloissa paljon suositella, joskus asioitakin pitää hoitaa.

"Kun pitkästyn tai kun duunit alkavat tökkiä, voin mennä kauppaan. Tai leikin vaikka kissani kanssa, kun työ ei maista. Mutta enpähän ole loukussa toimistossa", hän sanoo.

Lopuksi Torvaldsinkin myöntää, että aikoinaan häntä nolotti ottaa kuriirin tuoma paketti vastaan kotiovella pelkkään aamutakkiin pukeutuneena, vaikka iltapäivä oli jo pitkällä.

"Sitten aloin ajatella, että mitä hittoa, olen omassa kodissani eikä täällä ole arvostelijoita", hän evästää villasukissa duunia paahtavia etätyöläisiä.