Tietoturvayhtiö FireEye kertoo, että erään yhdysvaltalaisen operaattorin verkosta löytyi kyseinen MessageTap-haittaohjelma aiemmin tänä vuonna. Se oli asennettu tekstiviestiliikennettä hallinnoiville palvelimille, kirjoittaa ZDNet.

FireEyen asiantuntijoiden mukaan MessageTap suodatti tekstiviestiliikenteestä mielenkiintoiset viestit tarkempaa tutkailua varten. Suodatus tapahtui avainsanalistalla, joka sisälsi muun muassa tärkeiden poliitikkojen ja virkailijoiden nimiä. Lisäksi haitake osasi ottaa talteen tietyistä laitteista ja puhelinnumeroista lähteneet viestit.

Tekstiviestivakoilun lisäksi kiinalaiset vaikuttaisivat päässeen käsiksi myös operaattorin puheluiden metadataan. FireEyen mukaan hakkerit etsivät datan seasta erityisesti korkea-arvoisten virkailijoiden puheluihin liittyviä tietoja, jotka saattaisivat kiinnostaa Kiinan tiedustelupalveluja.

Operaattorin nimeä FireEye ei raportissaan paljasta.

Haittaohjelma on liitetty vahvasti kiinalaiseen APT41-hakkeriryhmään, joka on tullut tunnetuksi niin poliittisin kuin rahallisin motiivein tehdyistä operaatioista.

ZDNetin mukaan APT41:n toimintatapa edustaa kiinalaisen kybervakoilun uutta aaltoa, jossa ei enää kahmita uhrilta kaikkea mahdollista dataa tarkempaa analyysiä varten. Yleistymässä ovat sen sijaan operaatiot, joissa kohderyhmä on hyvin pieni. Suurikin yhtiö saatetaan hakkeroida vain, jotta päästäisiin käsiksi vain hyvin pienen asiakasjoukon tietoihin.

Aiemmin kesällä julkaisemassaan raportissa FireEye totesi, että Kiinan hallinnon tukemat hakkerit ovat murtautuneet ainakin kymmenen ulkomaisen operaattorin verkkoihin.