Linux Mint 20 on ensimmäinen Ubuntu 20.04 LTS -julkaisuun perustuva Linux Mint -versio. Se on samalla aiheuttanut paljon puhetta puolesta ja vastaan kiistanalaisella päätöksellään estää Canonicalin snap-pakattujen sovellusten asentaminen.

Itse asiassa Linux Mint 20 vie homman niin pitkälle, että käyttöjärjestelmä estää snap-sovellusten pyörittämiseen ja päivittämiseen vaaditun snapd-paketin asennuksen oletusarvoisesti kokonaan.

Snapd on mahdollista asentaa, mutta se vaatii hieman kikkailua. Paketti on kuitenkin pakollinen, mikäli tarkoituksena on käyttää snap-sovelluksia Linux Mintissä.

Linux Mint -kehitystiimin pomo Clement Lefebrve perustelee snapd:n hyljeksimistä käyttäjien suojelemisella. Hänen mukaansa viimeinen naula arkkuun oli se, kun Canonical päätti alkaa asentamaan Chromium-selaimesta snap-pakattua versiota käyttäjän selän takana.

Linux Mint 20 tukee tavalliseen tapaan deb-pakattuja sovelluksia, minkä lisäksi tarjolla on myös flatpak-mahdollisuus. Flatpak ”kilpailee” paikasta auringossa tiukasti snapin kanssa. Toisin kuin snap, flatpak on kokonaan avointa lähdekoodia.

Uuden Linux Mintin voi ladata täältä. Käyttöjärjestelmä on saatavilla vain 64-bittisenä versiona, ja tukiaikaa on luvassa vuoteen 2025 saakka.