Linux Mintin kehityspomo Clement Lefebrve on ottanut silmätikukseen Canonicalin kehittämän ja Ubuntussa runsaasti käyttämän snap-paketointitavan. Vaikka itse snap on avointa lähdekoodia, sen taustajärjestelmä ei ole.

Erityisen paljon Lefebrveä kismittää Canonicalin päätös asentaa salaa snap-versio Chromium-selaimesta. Lefebrven mukaan käyttäjää harhautetaan luulemaan, että tämä asentaisi perinteisen deb-paketin. Tosiasiassa komento sudo apt install chromium-browser asentaa Ubuntussa snap-pakatun version käyttäjän selän takana.

Lefebrven mukaan snap on yhtä kuin suljettu ohjelmisto, ja Chromiumin asennus muistuttaa takaovea, jolla käyttäjän laite ottaa ilman lupaa yhteyden Ubuntun sovelluskauppaan. Tästä syystä Linux Mint ei aio missään tapauksessa ottaa käyttöön samaa toimintatapaa.

Tulevassa Ubuntu 20.04 LTS:ään pohjautuvassa Linux Mint 20:ssa chromium-browserin deb-pakattu versio ei ole tyhjä paketti kuten Ubuntussa, vaan se on tyhjä paketti, joka kertoo käyttäjälle selväsanaisesti, miksi kyseessä on tyhjä paketti, Lefebrve lupaa. Lisäksi käyttäjälle tarjotaan linkki, jonka kautta tämä voi noutaa snap-vapaan Chromium-selaimen. Kyseessä on merkittävä piikki Ubuntun suuntaan.

Lefebrve ei kuitenkaan aio jättää asiaa tähän. Hänen mukaansa Linux Mintin apt-paketinhallinta ei anna järjestelmän asentaa omatoimisesti snap-pakettien hallinnasta ja pakotetuista päivityksistä vastaavaa snapd-taustapakettia, vaikka se olisi jonkin toisen paketin riippuvuus. Käyttäjä voi halutessaan asentaa snapd:n itse, mutta Lefebrven mukaan se tulee olla käyttäjän oma valinta.

”Itsestään asentuva snap-kauppa, joka ylikirjoittaa osan apt-pakettijärjestelmästä ei yksinkertaisesti käy. Se on jotain, joka meidän tulee pysäyttää, ja se voi myös tarkoittaa Chromium-selaimen päivitysten loppumista, sekä snap-kauppaan pääsyn estämistä Linux Mintissä”, Lefebrve lataa.

Linux Mint 20 julkaistaan kesäkuun aikana.