Kehittäjien suosiossa oleva Windows Subsystem for Linux (WSL) on tähän asti käyttänyt Microsoftin alusta asti uudelleenkirjoittamaan ratkaisuun, jossa oikean Linux-ytimen rajapintoja on muunnettu yhteensopiviksi Windows NT -kernelin kanssa, ArsTechnica kirjoittaa.

Microsoftin pitäytymisellä talon sisäisessä ratkaisussa on ollut myös omat haittavaikutuksensa, esimerkiksi vajavaiset laiteajurit. Niiden puute on ollut havaittavissa erityisesti Linux-tiedostojärjestelmän suorituskyvyn dramaattisena laskuna. Käytännössä Linux-tiedostojärjestelmä on toiminut WSL:n ”alaisuudessa” jopa 20 kertaa hitaammin.

Lisäksi Microsoftin ratkaisu on perustunut varsin vanhaan Linux-ytimen versioon. Tuetut rajapinnat ovat olleet suunnilleen samat kuin Linux 4.4:ssä, joka julkaistiin jo vuonna 2016. Tuorein Linux-ytimen versio on puolestaan 5.1.

Windows Subsystem for Linux 2 tulee sisältämään oikean gpl-lisensoidun Linux-ytimen. Gpl-lisenssin käyttö tarkoittaa samalla sitä, että Microsoftin on julkaistava koodimuutokset, joita se aikoo kerneliin tehdä. ArsTechican mukaan Redmondin jätti on valmis tähän.

Uudistuva WSL 2 saa päivityksiä Windows Updaten kautta. Tarkoituksena on edelleen erottaa varsinainen Linux-jakelu ja WSL toisistaan. Jälkimmäinen toimitetaan yhä Windows 10:n mukana, ensiksi mainittu on puolestaan asennettava erikseen Windows-sovelluskaupan kautta.

WSL 2:ssa Linux-ydintä pyöritetään kevyen virtuaalikoneen päällä. Kehittäjiä ilahduttanee se, että ominaisuus pystyy tarjoamaan jatkossa kilpailukykyisen vaihtoehdon oikealle Linuxille. Mukana ovat niin Docker-tuki kuin Linux-tiedostojärjestelmän aiempaa parempi suorituskykykin.

WSL 2:n ensimmäinen kokeiluversio on luvassa kesäkuussa.