Gnomen version 3.30 myötä käyttäjät eivät voi enää käynnistää sovelluksia tai skriptejä Nautilus-tiedostoselaimen kautta. Päätöstä perustellaan paremmalla tietoturvalla.

Gnome-kehittäjiä on kritisoitu kovasanaisesti siitä, että työpöytäympäristöstä poistetaan ominaisuuksia versio toisensa jälkeen. Ominaisuuksien poistaminen on kuitenkin toistaiseksi kohdistettu enimmäkseen Nautilus-tiedostoselaimeen.

Edellisen Gnome-version myötä poistui mahdollisuus asettaa pikakuvakkeita työpöydälle. Pikakuvakkeiden asettelusta on tähän asti huolehtinut juuri Nautilus. Gnomen kehittäjät perustelivat poistopäätöstä Nautiluksen työpöytäosan vanhalla ohjelmakoodilla, jonka olemassaolo estää tiedostoselaimen kehittämisen.

Työpöytäkuvakkeet on tarkoitus tuoda myöhemmin takaisin erillisen lisäosan avulla. Esimerkiksi Canonical on kuitenkin päätynyt toimittamaan Ubuntun käyttäjille 18.04 LTS:n myötä Nautiluksen vanhemman 3.26-version, jossa mahdollisuus asettaa työpöytäpikakuvakkeita oli vielä mukana.

Seuraavaksi poistovuorossa on ajettavat binäärit ja skriptit. Käyttäjiä halutaan suojella huijauksilta, joissa nämä pyritään houkuttelemaan ajamaan esimerkiksi haitallisia skriptejä. Vastaisuudessa myöskään sovelluksia ei enää voida käynnistää Nautiluksen kautta kaksoisklikkaamalla, Softpedia kirjoittaa.

”Nyt kun työpöytäkuvakkeet ovat poissa ei binäärien ja työpöydälle tallennettujen tiedostojen ajaminen Nautiluksen kautta ole enää yhtä käytännöllistä kuin aiemmin.”, Gnomen Carlos Soriano perustelee päätöstä. Sorianon mukaan Gnome on muutenkin siirtymässä hiekkalaatikkomaisempaan suuntaan, minkä toivotaan parantavan työpöytäympäristön tietoturvaa entisestään.

Halutessaan skriptejä ja sovelluksia voidaan edelleen ajaa esimerkiksi komentorivin avulla.