Yhdysvaltojen hallinto on lisännyt ulkomaankaupan mustalle listalleen joukon Kiinan johtavia tekoälyyn keskittyneitä startup-yhtiöitä. Yhdysvaltojen mukaan päätös on rankaisu siitä, miten Kiina on sortanut maansa muslimivähemmistöjä.

Mustalle listalle lisättiin 20 kiinalaista pörssilistattua turva-alan yhtiötä ja 8 muuta yhtiötä, kuten videovalvontafirma Hikvision, kasvontunnistusteknologiaa valmistava SenseTime Group ja Megvii Technology.

Mustalle listalle lisätyt yhtiöt eivät voi ostaa osia yhdysvaltalaisilta yrityksiltä ilman Yhdysvaltojen hallinnon lupaa, mikä voi olla niiden toiminnan kannalta kohtalokasta. Päätöstä voi verrata siihen, miten Yhdysvallat on pyrkinyt eristämään laite- ja verkkoyhtiö Huawein markkinoiltaan vedoten kansalliseen turvallisuuteen.

Yhdysvaltojen viranomaisten mukaan listalle lisätyt yritykset on ”liitetty ihmisoikeusrikkomuksiin ja väärinkäytöksiin Kiinan sortokampanjassa, mielivaltaisiin massapidätyksiin ja korkean teknologian valvontaan uiguureja, kazakkeja ja muita muslimivähemmistöjen jäseniä kohtaan”.

"Yhdysvaltojen hallinto ja kauppaministeriö eivät voi hyväksyä eivätkä hyväksy brutaalia etnisten vähemmistöjen sortamista Kiinassa”, Yhdysvaltojen kauppaministeri Wilbur Ross totesi.

Kiina ei ole toistaiseksi vastannut päätökseen. Esimerkiksi Hikvision on kertonut vastustavansa tiukasti Yhdysvaltojen päätöstä.

Mustalle listalle siirretyistä yhtiöistä Hikvision ja markkina-arvoltaan liki 38 miljardin euron arvoinen yritys, joka kutsuu itseään maailman suurimmaksi videovalvontalaitteiden valmistajaksi.

SenseTime arvostettiin viime vuoden rahoituskierroksella yli neljään miljardiin euroon, ja se kuuluu maailman suurimpiin tekoälyn parissa toimiviin startup-yhtiöihin. Megvii taas on verkkokauppajätti Alibaban tukema ja arvoltaan noin 3,6 miljardin euron yritys.

Listalle on lisätty myös puheentunnistusyhtiö iFlytek Co, valvontavälineitä valmistava Zhejiang Dahua Technology, digitaalisia digitaalisia datarikostutkinnan tuotteita valmistava Xiamen Meiya Pico Information ja Yixin Science and Technology.

Yhdysvaltojen päätös voi käydä monelle mustalla listalla mainituista yrityksistä kalliiksi, sillä osa niistä saa merkittäviä määriä liikevaihtoa ulkomailta.

Yhdysvaltojen ja Kiinan on määrä käynnistää uusi kauppaneuvottelujen kierros tällä viikolla Washingtonissa. Kiina on osoittanut neuvotteluhalujen vähenemistä, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin asemaa saattaa heikentää häneen kohdistuva uhka virkarikostutkinnasta.