Syksy saa, ja niin saavat myös tilaajat uuden lehden postilaatikkoonsa. Lisäksi tuomme tällä viikolla verkkoon loput retrolehdet vuodelta 1985!

Uuden lehden ykköstestissä ovat tehokkaat näytönohjaimet. Kryptovaluuttojen kultaryntäys on viimeisen parin vuoden aikana nostanut näytönohjainten hinnat yli kaikkien kipurajojen ja aiheuttanut pelaajille harmaita hiuksia. Markkinat ovat pikku hiljaa järkeistymässä, mutta uusien huippuohjainten hinnat ovat silti pilvissä.

Mukana vertailussa olivat Asus GeForce GTX 1060 Expedition OC, Asus Strix GTX1070 Gaming, Asus Strix GTX1080 Gaming, Asus Strix RX 580 Gaming, MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio ja MSI GeForce RTX 2080 TI Gaming X Trio (ovh. 1330 €!).

Nvidian tämän hetkinen huomattava tekninen etumatka näkyy ennen kaikkea huippukorttien täysin käsistä karanneina hintoina. Vaikka uudet kortit tarjoavatkin selvästi lisää suorituskykyä edeltäjiinsä verrattuna, ovat hintaerot sukupolvien välillä tällä hetkellä liki järjetöntä tasoa. Lue juttu.

Kakkostestissä ovat nvme-protokollaa käyttävät ssd-asemat, jotka ovat huiman nopeita. Nopein levy ei silti välttämättä ole paras ostos. Järkevällä valinnalla säästää rahaa eikä häviä käyttökokemuksessa.

Mukana testissä olivat Adata XPG SX8200, Kingston A1000, Samsung SSD 970 Evo, Samsung SSD 970 Pro, Transcend PCIe SSD 110S ja WD Black. Lue juttu.

Laitoimme vastakkain Huawei Nova 3- ja Motorola Z3 Play Power Edition -älypuhelimet. Molemmat pyrkivät tarjoamaan vaihtoehtoja lippulaivapuhelimille kohtalaisilla ominaisuuksilla ja tyylikkäällä designilla keskihintaluokassa eli 400–500 euron välimaastossa. Lue juttu.

Samsung ei ole luovuttanut tablettimarkkinoilla, vaikka Android-tablettien myynti onkin laskenut kuin lehmän häntä. Firma yrittää löytää uutta menestystä asemoimalla Galaxy Tab S4:n työvälineeksi ja jopa kannettavan tietokoneen tai Apple iPad Pron korvaajaksi. Hintakin on sen mukainen. Lue juttu.

Pitkässä ilmiöjutussa perehdytään Commodore 64:n SID-äänipiiriin ja sillä musiikkia tehneisiin (ja edelleen tekeviin) säveltäjiin. Saman aikakauden pc-koneista kuului pelkkää piipitystä. Commodoren valtti oli SID, joka tuntui taipuvan vaikka mihin. Ylivertainen vaikutelma muihin kotimikroihin verrattuna saattoi syntyä siitä, että SIDiä ohjelmoivat parhaat kyvyt, ja osaajia oli paljon. Lue juttu.

Toisessa ilmiöjutussa käsitellään sykemittarien toimintaa ja uusia mittausmenetelmiä. Sykemittareita on käytetty hikiliikunnan työkaluina jo vuosikymmeniä. Nyt huomio on alkanut siirtyä palautumiseen ja riittävään lepoon sekä niiden ympärivuorokautiseen mittaamiseen. Näistä hyötyy myös huonosti nukkuva ja stressin kourissa kärvistelevä tavallinen kansalainen. Lue juttu.

Opasjutussa käsitellään kodin tietoturvaa. Kotiverkossa saattaa nykyään olla kymmeniä älylaitteita, joista jokainen on tunkeutujalle potentiaalinen ovi päästä sisään. Kuka tahansa osaa lukita ulko-oven, mutta liian monelta jäävät ovet levälleen verkkoon. Lue ja sisäistä Kodin Tietoturvan 10 käskyä.

Toisessa opasjutussa tarjoamme 10 vinkkiä puhelimen virransäästöön. Lue juttu.

Tekniikkajutussa käsitellään Nvidian Turing-grafiikkasuorittimien tekniikkaa. Sen merkittävin uudistus on tuki reaaliaikaiselle raytracing- eli säteenseurantagrafiikalle, joka mallintaa valonsäteiden kulkua ja heijastuksia. Lue juttu.

Softa-arviossa käsittelemme kolmea helppoa Linux-jakelua. Lue juttu.

Lyhyemmissä testeissä mukana muun muassa iPhone XS Max, Gnome 3.30, Motorola Mods, Polaroid Insta-Share Printer, Logitech MX Vertical, Roccat Kone Aimo, Logitech G Pro Wireless ja G305, LaCie DJI Copilot ja Almond Assistant. Lue testit.

Nämä kaikki siis mukana uudessa lehdessä – sekä paljon muuta. Tilaajille Bitti on ollut tähän mennessä luettavissa paperiversion lisäksi digitaalisesti Summa-palvelussa. Jatkossa pääset näköislehteen niin kuin aiemminkin, minkä lisäksi löydät tekstimuotoiset artikkelit niin kutsuttuina tähtijuttuina omilta sivuiltamme osoitteessa https://www.mikrobitti.fi/lehti.

Luet tätä juttua Mikrobitin uusilla sivuilla, jotka ovat toivottavasti tuntuneet luontevilta käyttää. Sivustolla tehtiin paljon remonttia, ja mukana on monta uudistusta. Tilaajien kannattaa huomata, että olemme tuoneet verkkoon myös retrolehtiä vuosilta 1984 ja 1985. Pääset lukemaan retrolehdet osoitteessa https://www.mikrobitti.fi/retrobitti.

Muista tutustua myös Mikrobitin uuteen keskustelualueeseen. Pyrimme löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin, ja mielenkiintoisimmat saattavat löytää tiensä jopa lehden Bittiposti-palstalle, printtiin tai nettiin.

P.S. Mistä haluaisit lukea jatkossa? Onko sinulla kehitysehdotuksia tai juttuvinkkejä? Lähetä meille palautetta foorumilla, palautelomakkeen avulla Mikrobitin sivuilla tai Facebookissa.