Elokuun 16. päivä 2019 jäi ikiajoiksi Lontoon pörssissä työskennelleiden mieleen. Arvopaperit ja rahat eivät liikkuneet puoleentoista tuntiin tietojärjestelmän jumittamisen vuoksi.

Ikävän tapahtuman syy laitettiin aluksi vain ohjelmistovirheen piikkiin. Nyt asiaa tutkitaan kuitenkin toisesta, huomattavasti ikävämmästä näkökulmasta. Brittien tiedustelu- ja turvallisuuspalvelu GCHQ (Government Communications Headquarters) penkoo nyt tapauksen taustoja kyberiskun varalta, ZDNet kertoo. Myös maan valtiovarainministeriö on mukana tutkinnassa.

Kyseessä olevana päivänä pörssissä päivitettiin it-järjestelmiä. Mahdollisesti päivityksen aikana järjestelmiin avautui hetkeksi hakkerinmentävä aukko, jota pahantahtoiset tekijät hyödynsivät jumittaakseen järjestelmät. Jälkiä tästä etsitään nyt maan parhaiden voimien avustuksella.

Lontoon pörssin virallinen kanta on kuitenkin edelleen, että pörssijumituksen syynä oli pelkästään päivityksen yhteydessä pinnalle pulpahtanut ohjelmistovika. Tapauksen jälkeen pörssin järjestelmät on myös tutkittu ja päivitetty, eikä vastaavaa jumitusta pitäisi enää tapahtua.