Saksalainen Fraunhofer-instituutti on ottanut laajaan testiin ison kasan erilaisia koteihin tarkoitettuja reitittimiä. Mukana testissä oli peräti 127 eri laitetta. Euroopassa myytäviä laitteita valmistavat esimerkiksi ASUS, Netgear, D-Link, Linksys, TP-Link, ja Zyxel.

Kokeilun lopputulos on karmivaa luettavaa, Teiss kertoo. Kaikissa testatuissa laitteissa oli puutteita tietoturvan suhteen. Peräti 46 reititintä ei ollut saanut minkäänlaista ohjelmistopäivitystä viimeisen vuoden aikana ongelmista huolimatta. Monissa oli myös tehtaalla valmiiksi asetettuja yksinkertaisia salasanoja, joita käyttäjä ei pysty vaihtamaan.

Suurin osa laitteista oli sentään saanut päivityksiä vuoden aikana, tähän kategoriaan pääsi 81 reititintä. Toisaalta 22 laitetta ei ollut päivittynyt kahden vuoden aikana lainkaan ja pahimmillaan yksi laite ei ollut saanut päivityksen päivitystä viiteen vuoteen.

Vaikka mikään valmistaja ei saanut testistä tahratonta todistusta, nostivat Fraunhoferin tutkijat esiin yhden valmistajan, jonka tuotteissa ongelmia oli vähiten. Suomessa AVM tunnetaan hieman heikommin, mutta täälläkin myydään sen Fritz!Box-kytkimiä.

Kotireitittimien ongelmien vaikutukset ovat tällä hetkellä vielä tavanomaista suuremmat. Koronavirustilanteen vuoksi monet ovat siirtyneet tekemään etätöitä ja ottavat kotoaan yhteyden yritysjärjestelmiin. Pahantahtoisilla hakkereilla onkin nyt valtavasti tilaisuuksia päästä käsiksi yrityssalaisuuksiin ja muihin arkaluontoisiin tietoihin.