Kolme Euroopassa toimivaa yritystä työskentelee lohkoketjuteknologiaan perustuvan ”koronapassin” parissa, Decrypt uutisoi maanantaina. Passin on tarkoitus auttaa hallituksia seuraamaan väestön immuniteettitilaa reaaliajassa.

Covid-19-terveyspassiin päivitetään koronavirustestitulokset reaaliajassa. Mahdollisen tartunnan ajankohta aikaleimataan, jotta siihen ei pystytä jälkikäteen kajoamaan väärennysmielessä.

Tarkoituksena on luoda väärentämättömien terveystodistusten järjestelmä, joka perustuu kehon vasta-ainetestien tuloksiin. Lohkoketjuun kirjautuminen ja osallistuminen onnistuu älypuhelimen tai tietokoneen välityksellä.

Ratkaisun taustalla toimii virolainen Guardtimen kehittämä KSI-lohkoketju. Projektissa on mukana myös sveitsiläinen tietoturvayhtiö SICPA sekä ranskalainen terveysalusta OpenHealth, jonka tietokantoihin on kerätty 20 miljoonan ranskalaisen potilaan tiedot.

Kehittäjien mukaan kaikki henkilökohtaiset tiedot anonymisoidaan, eikä potilastietoja tallenneta keskitettyihin tietokantoihin. Järjestelmä on siis gdpr-tietosuoja-asetuksen mukainen, SICPA kertoo tiedotteessaan.

Mahdollisesta julkaisuajankohdasta ei ole vielä tietoa.

SICPA:n kuvaus koronapassista.