Huhtikuun Mikrobitti on julkaistu! Hae omasi kaupasta tai postilaatikosta. Uuden lehden voi tietenkin lukea myös digiversiona vaikka heti Bitin sivuilta tai sovelluksesta.

Lue huhtikuun Mikrobitti tästä linkistä.

Amiga vai PC? Retrolehtien tuoreimmissa vanhoissa numeroissa nähtiin legendaarisia rintamalinjoja.

Retrobitti-osiossa on tarjolla Mikrobitti-lehtiä vuosilta 1984–1993, uusimpina lehtinä helmikuu & maaliskuu ’93! Retrobitteihin pääset tästä linkistä.

Uuden lehden ykköstestissä perehdytään ax-reitittimiin ja mesh-verkkoihin. Langattomien verkkojen uutta standardia tukevia mesh-verkkopaketteja saa jo miltei kaikilta merkittäviltä valmistajilta. Testasimme erilaisia näkemyksiä monien tukiasemien verkosta ja vertasimme niitä yksittäiseen huippureitittimeen.

Testissä olivat mukana Asus RT-AX6100, Asus ZenWifi AX Mini XD4, Linksys Velop MX10600, Netgear Nighthawk AX1800, Netgear Orbi AX4200 ja TP-Link Deco X60. Verrokkina oli Netgear Nighthawk AX12.

Lehden kakkostestissä ovat kotikonttorin mikrofonit. Läppärin oma mikrofoni tai lähimarketin ale­laarista koluttu mikki voi tehdä kommunikaatiosta mahdotonta ja pilata video­palaverin. Hyvä mikrofoni välittää äänen vastaan­ottajalle samettisen selkeänä.

Testissä olivat mukana kokouskaiuttimista Poly Sync 20, Jabra Speak 710 ja Konftel Ego sekä mikrofoneista Blue Snowball, Blue Yeti, Elgato Wave:1, Hama Mic-USB Allround, HyperX QuadCast S ja Trust Primo Desk Microphone.

Lehden ilmiöjutussa perehdytään antureihin ja itsensä mittaamiseen. Mittaaminen on ollut kasvussa jo vuosia, ja biohakkerit ovat vieneet sen pisimmälle. Itsensä mittaaminen alkaa viattomasti sykkeen mittaamisesta rannekkeella – ja johtaa lopulta ulosteesta tehtyihin suolisto­analyyseihin.

Useiden tukiasemien mesh-verkkopaketit testissä

Mitä kaikkea ihmisestä voi mitata, ja mitä laitteita siihen tarvitaan?

Opasjutussa perehdytään UEFI:n saloihin. Käyttöjärjestelmä ei modernissa tietokoneessa ohjaa kaikkea. Uefi-ohjelmisto on pc:n toiminnan peruspalikka, ja sen asetuksiin perehtymällä pc:stä saa tehokkaamman, hiljaisemman, turvallisemman ja paljon muuta.

Toisessa oppaassa syvennytään Raspberry Pi Picoon. Pico on mikrokontrolleri, jonka avulla voi toteuttaa niin yksinkertaisia kuin monimutkaisiakin rakentelu­projekteja. Tässä oppaassa perehdytään laitteen käyttöön­ottoon ja yksinkertaisen micropython-sovelluksen toteuttamiseen.

Softa-arviossa vertaillaan Nas-laitteiden sovellusekosysteemeitä. Nas-laitteet ovat houkuttelevia tiedostojen säilyttämiseen monesta syystä, joista edullisuus ja yksityisyys eivät ole pienimpiä. Parhaimmillaan tiedostovarasto palvelee myös kotiverkon ulkopuolella.

Lyhyissä testeissä mukana muun muassa OnePlussan uudet mallit OnePlus 9 ja OnePlus 9 Pro, Samsungin ja Xiaomin videotykit, Xiaomi Mi 11 -älypuhelin, Samsung Galaxy A52 5g -puhelin, Raspberry Pi Pico -mikrokontrolleri, Roccat Burst Pro -hiiri vs. HyperX Pulsefire Haste, DJI Pocket 2 -videokamera, Lidlin älyvalot sekä Czur-skanneri.

**

Nämä kaikki siis mukana uudessa lehdessä – sekä paljon muuta. Tilaajat pääsevät lukemaan koko näköislehden heti osoitteessa https://www.mikrobitti.fi/lehti. Lehden yksittäiset jutut löydät verkkoartikkeleina samasta paikasta.

Tilaajien kannattaa huomata, että olemme tuoneet verkkoon myös retrolehtiä tähän mennessä vuosilta 1984-1993. Pääset lukemaan uusimmat vanhat retrolehdet osoitteessa https://www.mikrobitti.fi/retrobitti.

Muista tutustua myös Mikrobitin keskustelualueeseen. Pyrimme löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin, ja mielenkiintoisimmat saattavat löytää tiensä jopa lehteen.

P.S. Mistä haluaisit lukea jatkossa? Onko sinulla kehitysehdotuksia tai juttuvinkkejä? Lähetä meille palautetta keskustelufoorumilla, palautelomakkeen avulla Mikrobitin sivuilla tai Facebookissa.