Maaliskuun Mikrobitti on julkaistu! Hae omasi kaupasta tai postilaatikosta. Uuden lehden voi tietenkin lukea myös digiversiona vaikka heti Bitin sivuilta tai sovelluksesta.

Lue maaliskuun Mikrobitti tästä linkistä.

Ihana Amiga. Mikrobitin vanhoissa numeroissa on ATK-historian havinaa.

Retrobitti-osiossa on tarjolla Mikrobitti-lehtiä vuosilta 1984–1993, uusina lehtinä helmikuu & maaliskuu ’93! Retrobitteihin pääset tästä linkistä.

Uuden lehden ykköstestissä laitettiin vastakkain tehokas peli-PC (kaksin kappalein) sekä uutuuskonsolit.

Itse kasatussa pc:ssä on vapaus valita, kun taas konsoleissa on kaksi samankaltaista vaihtoehtoa. Asetimme testissä vastakkain kaksi toimituksen kasaamaa Bittimikroa sekä upouudet PlayStation 5:n ja Xboxin.

Lehden kakkostestissä vertaillaan valokuvakirjapalveluita.

Kuvakirjassa on korvaamatonta viehätystä. Siinä tarina pakataan fyysisiin kansiin. Sopivilla teemoilla ja kuvasommittelulla elämys on aivan eri tasolla mobiililaitteen kuvavirtaan verratessa.

Testissä mukana:

  • Dekoa
  • Fotoyks
  • Google Kuvat
  • Ifolor
  • Smartphoto
  • Tunnin kuva

Lehden ilmiöjutussa perataan virtuaalitodellisuus eli VR. Pöhinä tuli, kohisi aikansa ja katosi – ennen kuin suuri yleisö ehti ottaa virtuaalitodellisuuden omakseen. Moni buumi jää elämään pienten porukoiden harrasteena, mutta vr:stä tulikin raskaan sarjan työkalu.

Mikä kone on paras pelaamiseen? Vastakkain pc & uudet pelikonsolit.

Opasjutussa perehdytään tiedostojärjestelmiin. Fat, exFat, ntfs, apfs, ext4, zfs… Jokainen meistä on tekemisissä tiedostojärjestelmien kanssa päivittäin, mutta harva on selvillä niiden eroista, vahvuuksista ja heikkouksista. Oppaamme kertoo juurta jaksaen, mitä milläkin levyllä kannattaa käyttää.

Tekniikkajutussa tutkitaan suorittimien valmistustekniikoita. Suoritinten, grafiikkapiirien ja muiden puolijohdekomponenttien markkinoinnissa hehkutetaan valmistustekniikkaa, joka mitataan nykyisin nanometreinä. Pienempi lukema on parempi – mutta mitä nanometreillä oikeastaan mitataan?

Lyhyissä testeissä mukana muun muassa Galaxy Buds Pro -kuulokkeet, Kubuntu 20.10 -Linux, tekoälykäs ObsBot Tiny, pelihiiriä, Polar Verity Sense -sykesensori, vaativan pelaajan tietokonenäyttöjä, Lenovon kevyt läppäri ja Samsung Galaxy A42 -älypuhelin.

**

Nämä kaikki siis mukana uudessa lehdessä – sekä paljon muuta. Tilaajat pääsevät lukemaan koko näköislehden heti osoitteessa https://www.mikrobitti.fi/lehti. Lehden yksittäiset jutut löydät verkkoartikkeleina samasta paikasta.

Tilaajien kannattaa huomata, että olemme tuoneet verkkoon myös retrolehtiä tähän mennessä vuosilta 1984-1993. Pääset lukemaan uusimmat vanhat retrolehdet osoitteessa https://www.mikrobitti.fi/retrobitti.

Muista tutustua myös Mikrobitin keskustelualueeseen. Pyrimme löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin, ja mielenkiintoisimmat saattavat löytää tiensä jopa lehteen.

P.S. Mistä haluaisit lukea jatkossa? Onko sinulla kehitysehdotuksia tai juttuvinkkejä? Lähetä meille palautetta keskustelufoorumilla, palautelomakkeen avulla Mikrobitin sivuilla tai Facebookissa.