Kuituoptiset kamerat eli endoskoopit ovat lääketieteessä vanha ja erittäin hyödyllinen tuttavuus. Nyt saksalais-australialainen tutkijaryhmä on rikkonut maailmanennätyksen endoskooppien maailmanennätyksen rakentamalla vain 0,457 millimetriä paksun laitteen. Aiempi ennätys oli 0,483 millimetriä.

Itse valokuitu endoskoopin sisällä oli vain 0,125 millimetriä paksu, ja sen päähän asennettiin 3d-tulostettu linssi. Lähes mikroskooppisen pienen 3d-tulostuksen toteutti Simon Thielen johtama ryhmä Stuttgartin yliopistosta Saksasta.

Lääketieteellistä tutkimusta johti puolestaan Jiawen Li australialaisesta Adelaiden yliopistosta. Saavutuksesta kertoo yliopiston lehdistötiedote.

Ennätyslaitteen kuvanlaatu ei kylläkään huimaa päätä, mutta heikkokin kuva voi olla lääkärille parempi kuin ei kuvaa ollenkaan. Tutkijat testasivat laitteensa toimintaa kuvaamalla verisuonisairaudesta kärsivää päävaltimoa ja vertaamalla tästä irti leikatusta verisuonesta otettuja kuvia perinteisin mikroskooppikuviin.

Tutkijat kokeilivat laitettaan myös elävän hiiren aortan kuvaamiseen (oheinen kuvakaappaus). Samalla he tarkastelivat tervettä ja kipeää hiirtä vertailemalla, miten hyvin kuvista voidaan erottaa valtimokovettumat.

Tieteellinen artikkeli tuloksista on julkaistu Light-lehdessä. Artikkeli on vapaasti luettavissa, ja siitä löytyy yllä näkyvän kuvakaappauksen lisäksi muitakin kuvia.