The Web Foundationin perustama Alliance for Affordable Internet (A4AI) selvitti liittymien kustannuksia 136 matalan ja keskimääräisen tulotason maassa.

CNN kertoo, että A4AI:n määritelmän mukaan edulliseksi nettiliittymä lasketaan, jos yhden gigatavun mobiililaajakaista maksaa kuukaudessa korkeintaan kaksi prosenttia keskimääräisistä kuukausituloista.

Afrikassa keskimäärin tällainen nettiliittymä maksaa 7,12 prosenttia tuloista. Pahimmillaan yhden gigatavun liittymästä sai maksaa viidenneksen kuukausituloista: sekä Tsadissa, Kongossa ja Keski-Afrikan tasavallassa liittymä maksaa yli 20 prosenttia kuukausituloista.

Tällaiset summat ovat A4AI:n mukaan syynä siihen, että 49 prosentilla maailman asukkaista ei ole verkkoyhteyttä.

Syynä korkeisiin hintoihin ovat monopolit ja huonosti toimivat markkinat. Raportin mukaan monopolitilanteissa asiakkaat maksavat kuukaudessa noin 7,33 dollaria enemmän kuin tilanteessa, jossa tarjolla olisi kaksi kilpailevaa operaattoria.

Markkinoiden vapauttamisen lisäksi raportissa pohdittiin, että tilannetta auttaisivat julkishallinnon toimet avata ilmaisia wifi-yhteyspisteitä ja nettipäätteiden käyttöpaikkoja.