Fujifilm on ilmoittanut suunnitelmista alkaa valmistaa 400 teratavun kokoisia nauhakasetteja tiedon arkistotallennusta varten, kertoo verkkolehti Blocks and Files. Kapasiteetti olisi yli 30-kertainen yhtiön nykyiseen suurimpaan kasettiin LTO-8:aan verrattuna.

Tällainen kasetti vaatisi tallennustiheydeksi noin 4,3 gigatavua per neliösenttimetri, eli lähes kokonaisen dvd-levyn verran neliösenttimetriä kohti. Blocks and Files tosin arvioi, että tallennustiheyden kertaloikasta tulisi niin suuri, että se ei onnistu aivan heti. 400 teratavun nauha-asemia nähtäneenkin markkinoilla vasta noin 10 vuoden päästä.

Fujifilmin suunnitelmat kertovat yhtä kaikki, että magneettiselle nauhalle tallentaminen elää ja voi hyvin edelleenkin – huolimatta nauhan vanhahtavasta maineesta ja sen kelaamisen hitaudesta.

Arkistointikäytössä hitaudella nimittäin ei ole suurta merkitystä. Tärkeämpää on nauhan edullisuus ja se, että tiiviiksi kelaksi kerittävä nauha hukkaa tilaa paljon vähemmän kuin kiintolevy.

Magneettisia tallennusnauhoja valmistavat koko maailmassa vain Fujifilm ja Sony.

Nauhan pinnalle kiinnitettynä magneettisena aineksena Fujifilm käyttäisi 400 teratavun asemassa perinteisen bariumferriitin sijasta strontiumferriittiä. Molemmat näistä materiaaleista ovat oksidipohjaisia ferrimagneettisia keraamisia aineita.