Magneettinauhalle tallennus voi kuulostaa vanhahtavalta, mutta edullisen hintansa vuoksi menetelmä elää ja voi hyvin datan arkistoinnissa. Tekniikkaa jopa parannellaan uusilla keksinnöillä – mistä kemistit Tokion yliopistosta Japanista ovat juuri julkaisseet esimerkin.

Professori Shin-ichi Ohkoshin johtamat tutkijat kehittivät kirjoitusmenetelmän, jolla dataa saadaan mahtumaan nauhalle jopa 10 kertaa aiempaa tiheämmin. Yliopiston lehdistötiedotteen mukaan tutkijat odottavat keksinnön etenevän kaupalliselle asteelle 5–10 vuodessa.

Tekniikka perustuu terahertsialueen (30–300 GHz) säteilyyn ja epsilon-kidemuotoiseen rauta(III)oksidiin (ε-Fe2O3). Kun tämä aine altistetaan yhtä aikaa magneettikentälle ja terahertsisäteilylle, sen magneettinen polarisaatio voidaan muuttaa.

Ohkoshin ryhmään osallistunut apulaisprofessori Marie Yoshikiyo selittää tiedotteessa, että oleellista keksinnössä on epsilon-rautaoksidin suuri kestävyys magneettisena materiaalina.

Koska sen magnetisaatio ei laimene herkästi, voidaan magneettisista alkioista tehdä tavallista pienempiä. Samalla kestävyys kuitenkin tarkoittaa, että myös kirjoitusmenetelmältä vaaditaan tavallista enemmän. Tyypillisesti magneettinauhoilla käytetään barium- tai strontiumferriittiä.

Tieteellinen artikkeli magneettisesta keksinnöstä on julkaistu Advanced Materials -lehdessä.