Google tallentaa käyttäjien puhetta sekä seuraa liikkeitä. Tämä saattaa olla osalle jo tuttua, mutta uutta saattaa olla tieto siitä, että Google tallentaa myös ostoshistoriaa.

Ostotietojen keräämiseksi Google käyttää muun muassa Gmailista keräämiään tietoja. Google kertoo, että ”Ostokset ja varaukset kootaan yhteen Google-tilin eri osioista, esimerkiksi näistä: Google Playssa, Google Expressissä, Google Assistantissa ja muilla Google-palveluilla tehdyt tilaukset sekä Gmailiin saapuneet kuitit ja tilausten vahvistukset”.

Monelle käyttäjälle kyseiset asetukset eivät varmasti ole tuttuja, sillä ne löytyvät polkujen takaa yksityisyysasetuksista, Iltalehti neuvoo.

Omalta Google-tililtään voi löytää Maksut ja tilaukset -kohdasta Ostokset-osion, jonne tallentuu erilaisia tietoja ostoksista ja milloin kyseiset tuotteet on ostettu. Itselläni listalla näkyy esimerkiksi Verkkokauppa.comista tehtyjä ostoksia.

Kyseiset ostokset ovat tallentuneet Googleen, sillä ostoksista on lähetetty sähköinen kuitti Gmailiin. Ostoksen avattua eteen aukeaa tiedot tuotteen/tilauksen hinnasta. Tämän lisäksi oikeasta laidasta voi painaa infopainiketta, joka kertoo, mistä tiedot on kerätty.

Jos haluat käydä tarkistamassa, mitä ostostietoja sinusta on kerätty, voit käydä tarkistamassa tiedot tältä Googlen ostokset-sivustolta: https://myaccount.google.com/purchases (vaatii sisäänkirjautumisen).

Tietojen poistaminen poistaa myös kuitin

Mielenkiintoista on se, että yksittäisiä tietoja ei ole mahdollista poistaa. Ainoa vaihtoehto on painaa ostoksen kohdalla ”Poista ostos”, joka ei kuitenkaan poista tietoja, vaan ohjaa käyttäjän Gmailiin saapuneeseen sähköpostiviestiin, josta tiedot on kerätty. Tätä kautta viestin voi käydä käsin poistamassa.

Jos sähköpostiviestin poistaa, katoaa ostotosite samalla, mikä ei ole aina hyvä vaihtoehto, jos haluaa pitää kuitin itsellään tallessa sähköpostissa.

Googlen tallentamat varaustiedot toimivat samaan tapaan ostosten kanssa. Varaukset-osio löytyy myös Maksut ja tilaukset -kohdasta omalla Google-tilillä. Varaustietojakaan ei voi poistaa suoraan, vaan Gmailin kautta kerätyt varaustiedot pystyy poistamaan ainoastaan poistamalla sähköpostiviestin Gmailista.

Googlen tallentamat lento- ja hotellivaraukset löydät täältä: https://myaccount.google.com/reservations

Lisätietoja Googlen ostostietojen ja varausten tallentamisesta voi käydä lukemassa Googlen ohjesivulta.