Pimeinä iltoina sopii lämmitellä tietokoneen näytön hehkussa ja pc-kotelon kyljessä. Marraskuun Bitti on nyt kaupoissa ja toivottavasti pian myös postilaatikoissa (jos Posti suo!).

Lue uusi lehti netissä tästä linkistä. Postin lakon ajan pääset lukemaan näköislehden ilmaiseksi kohdasta ”Siirry näköislehteen”.

Samalla Retrobitti-osioon tulivat tarjolle vuoden 1991 Mikrobitti-lehtien loput numerot.

Uuden lehden ensimmäisessä testissä nähdään teholäppärit. Saisiko olla upea näyttö eleganteissa kuorissa, viimeisen päälle viritetty tehotyökalu tai aidosti kannettava kone kahdella näytöllä? Testin kolme läppäriä tarjoavat miltei jokaiselle jotakin.

Testissä olivat mukana Asus ZenBook 14, Lenovo ThinkPad X1 Extreme ja Microsoft Surface Laptop 3 15”. Lue juttu.

Lehden kakkostestissä nähdään huippusuorittimet. AMD:n nousu suoritinmarkkinoilla on lyönyt kaikki alaa seuraavat ällikällä, eikä hidastumisen merkkejä ole näköpiirissä. Kilpailun pahasti yllättämä Intel joutui vastaamaan haasteeseen ja toi pikavauhtia kuudella sekä myöhemmin myös kahdeksalla ytimellä varustetut mallinsa aiempaa alempiin hintaluokkiin.

Kuusiytimiset suorittimet ovat parhaillaan tekemässä tuloaan myös läppäreihin. Valtavirtasuoritinten huippumalli on jo 12-ytiminen, eikä ydinten lisääntyminen lopu tähänkään.

Testissä olivat mukana AMD Ryzen 7 3700X, AMD Ryzen 9 3900X, Intel Core i5-9600K ja Intel Core i9-9900K. Lue juttu.

Lehden kolmannessa testissä nähdään langattomat laturit. Langaton lataus on tehnyt tuloaan jo pitkään, mutta sen käyttö ei ole kovinkaan yleistä. Valmistajat eivät tee enää numeroa langattomasta latauksesta, ja laturitkin ovat monesti melko hintavia.

Testasimme kuutta erihintaista langatonta laturia, jotka kaikki tukevat qi-standardia. Mukana testissä olivat Belkin Boost Up Charge, Crystal Wireless Charger, Huawei CP60, Mophie Powerstation, Samsung EP-N5200 ja Zens Dual Charger. Lue juttu.

Pitkässä ilmiöjutussa noustaan yläilmoihin lentosimulaattoreiden siivin. Toimittaja Kaj Laaksonen on kirjoittanut Bitin nettiin jo useampia lentosimujen nykytilannetta käsitteleviä blogikirjoituksia, ja nyt niiden maailmaan syöksytään oikein kunnolla.

Ilmailu oli joskus pelaamisen valtavirtaa. Suuri yleisö osti vaikeita ja kalliita simulaattori­pelejä, joiden mukana tuli satojen sivujen ohje­kirjoja – kunnes yhtäkkiä pelit unohtuivat jonnekin. Virtuaali-ilmailu elää yhä vahvana, sen luokse pitää vain löytää. Lue juttu.

Toisessa ilmiöjutussa perehdytään moderniin terveysteknologiaan. Kun tekniikka kehittyy, tuleeko meistä kaikista oman elämämme lääkäreitä? Sydänfilmin tulkintaan tarvitaan yhä kardiologi, mutta diabetes­potilaat kehittävät jo yhdessä avoimen koodin keinohaimaa. Lue juttu.

Prossuopas. Kuinka paljon suorittimessa pitää nykyään olla tehoa?

Lehden ensimmäisessä opasjutussa nähdään iso suorittimien opas. Opi kaikki tarpeellinen! Suoritinmarkkinoilla eletään juuri nyt kilpailun kiristymisen takia kiinnostavampia aikoja kuin vuosikausiin. Tehoa on tarjolla huikeita määriä varsin kohtuullisilla rahasummilla – mutta kuinka paljon suoritinteholla on nykyään väliä? Lue juttu.

Toisessa opasjutussa kerrotaan, miten saat koneet synkkaan Raspberry Pin avulla. Raspille asennettu GoodSync siirtää ja synkronoi tiedostot sujuvasti kotikoneiden välillä. Lue juttu.

Lehden softa-arviossa esitellään ohjelmia, joilla saat valokuvat järjestykseen. Digikuvien järjestely on piinallista työtä ilman kunnon työkalua. Kuvamanagerit tietokoneella ja pilvessä tekevät taakasta kevyen. Lue juttu.

Lyhyemmissä testeissä mukana muun muassa taitettava Galaxy Fold, edullisemmat vesijäähdyttimet, Apple iPhone 11 vs. OnePlus 7T, Huawei P Smart Z vs. Nokia 7.2, Logitechin pelinäppis, Lenovon älykaiutin sekä Honor Band 5 – sekä paljon muuta.

Tilaajat pääsevät lukemaan näköislehden heti osoitteessa https://www.mikrobitti.fi/lehti. Lehden jutut löydät erillisinä verkkoartikkeleina samasta paikasta.

Tilaajien kannattaa huomata, että olemme tuoneet verkkoon myös retrolehtiä tähän mennessä vuosilta 1984-1991. Pääset lukemaan uusimmat vanhat retrolehdet osoitteessa https://www.mikrobitti.fi/retrobitti.

Muista tutustua myös Mikrobitin uuteen keskustelualueeseen. Pyrimme löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin, ja mielenkiintoisimmat saattavat löytää tiensä jopa lehteen.

P.S. Mistä haluaisit lukea jatkossa? Onko sinulla kehitysehdotuksia tai juttuvinkkejä? Lähetä meille palautetta foorumilla, palautelomakkeen avulla Mikrobitin sivuilla tai Facebookissa .