Viron valtion energiakonserni Eesti Energiaan ja sähköyhtiö Elektrileviin on kohdistunut laaja palvelunhyökkäys, jonka vuoksi yhtiöiden digipalvelut olivat poissa käytössä lauantaina. Viron yleisradio ERR kertoo, että isku aiheutti katkoksia yhtiöiden verkkosivustoihin ja mobiilisovelluksiin.

Maan viranomaisten mukaan hyökkäyksen takana saattoivat olla Kreml-mieliset hakkerit, jotka iskivät samanaikaisesti organisaatioihin Latviassa, Puolassa ja Ukrainassa. Eesti Energian liiketoiminta- ja tietotekniikkajohtaja Ilmar Käär korostaa ERR:lle, että asiakkaiden tiedot ja konsernin it-järjestelmät pystyttiin pitämään suojattuina.

Eesti Energian verkkopalvelut palautettiin käyttöön lauantaina ennen klo 17. Palvelunestohyökkäys havaittiin lauantainaamulla kello kymmeneltä.

Myös Viron valtiovarainministeriöön, viestintäministeriöön sekä keskuspankkiin iskettiin palvelunestohyökkäyksillä. Kohteeksi joutui myös Viron yritystoiminnan kehittämissäätiö EAS.

Viron kyberturvaviranomaiset seuraavat tilannetta ja varmistavat, ettei palvelunestohyökkäysten varjolla tapahdu vakavia iskuja organisaatioiden järjestelmiä kohtaan.