Network World on luonut katsauksen nand flash -muistien hintakehitykseen. Taustalla on taiwanilaisen DigiTimesin artikkeli, jossa ennakoidaan muistipiirien hintojen nousevan 40 prosenttia nykytasoa korkeammalle tämän vuoden aikana. Jos tämä toteutuu, seuraukset näkyvät ikävästi muistikorttien, usb-muistien ja etenkin ssd-levyjen hinnoissa.

Synkkää ennustettaan DigiTimes perustelee kysynnän kasvulla ja tuotantohäiriöillä. Artikkelin lähteenä ovat olleet taiwanilaiset valmistajat. Network World muistuttaa kuitenkin, että suurimmat nand flash -valmistajat – Samsung, Toshiba ja Micron – eivät ole taiwanilaisia.

Oman osansa tuotantovaikeuksista ovat silti kokeneet myös ei-taiwanilaiset muistivalmistajat. Esimerkiksi Japanissa Toshiban tehtaat kärsivät viime vuoden puolella sähkökatkosta. Sen vaikutuksista tuotantoon on esitetty erisuuntaisia arvioita.

Muistipiirien kysynnän kasvu sen sijaan on kiistaton fakta. Datakeskukset nielevät nykyisin valtavia määriä ssd-levyjä. Toisena merkittävänä ajurina mainitaan Applen tämän vuoden iPhone-julkistukset.

Network World arvelee, että hintojen nousu jäänee tuntuvasti taiwanilaisennusteita pienemmäksi, kenties 10 prosenttiin. Jo tämäkin on merkittävä seikka, koska esimerkiksi ssd-levyt ovat tähän asti tulleet kaiken aikaa lompakkoystävällisemmiksi.