Financial Times (maksumuurin takana) kertoo, että Applen suunnitelmat oman hakukoneen rakentamisesta ovat saamassa lisää tuulta alleen.

FT:n haastattelemien lähteiden mukaan iOS 14 -käyttöjärjestelmä on alkanut tarjota omia hakutuloksiaan ja linkkejä nettisivuille suoraan laitteen kotinäkymästä. Tämä on otettu vahvana merkkinä siitä, että Apple on tosissaan kehittämässä omaa hakukonettaan.

Viitteitä Applen aikomuksista haastaa Googlen hakukonemonopoli on toki ollut aikaisemminkin. Forbes muistuttaa siitä, kuinka Apple nappasi Googlen hakukonepomo John Giannandrean leipiinsä reilut kaksi vuotta sitten.

Applella on ollut jo pitkään käytössä oma Applebot, joka haravoi internetiä indeksoiden uusia sivustoja ja niiden sisältöjä. Applebotin aktiivisuuden on raportoitu lisääntyneen viime aikoina.

Googlen rautainen ote hakukonemarkkinoista ei välttämättä jatku hamaan tulevaisuuteen, sillä Yhdysvaltojen kilpailuviranomaiset ovat nostaneet yhtiötä vastaan oikeuskanteen.

Oikeudenkäynnissä tarkastellaan Googlen tapoja ylläpitää hallitsevaa markkina-asemaansa. Eräs näistä on Applen kanssa solmittu miljardisopimus, joka takaa Googlen aseman oletushakukoneena Applen iOS-laitteissa. Järjestelyn on arvioitu maksavan Googlelle 8–12 miljardia dollaria vuodessa, mikä muodostaa jopa viidesosan Applen kokonaistuloista.

Google on luonnollisesti näreissään tulevasta oikeudenkäynnistä. Sen mukaan kärsijöiksi ovat joutumassa erityisesti kuluttajat.