Yle kirjoittaa juuri julkistetusta tutkimuksessa, jossa on käyty läpi virheellisen tai jopa valheellisen ”koronatiedon” vaikutuksia. Tulokset ovat varsin kylmääviä: tutkijoiden mukaan somessa levitetty huuhaa-tietämys olisi vienyt hengen ainakin 800 ihmiseltä. Lisäksi lähes 6000 ihmistä on joutunut sairaalahoitoon.

Huolestuttavaa American Journal of Tropical Medicine and Hygienen julkaisemassa tutkimuksessa on sekin, että se kattaa vain tämän vuoden neljä ensimmäistä kuukautta. Laajemmin korona alkoi kurittaa maailmaa vasta keväästä lähtien, joten väärät tiedot ja niiden vaatimat uhrit tuskin ovat ainakaan vähentyneet tämän jälkeen. Erittäin kyseenalaisia neuvoja on kuultu jopa valtioiden päämiesten suunnalta, esimerkiksi Donald Trumpin suusta.

Itsensä terveydenhoidon asiantuntijoiksi korottaneet ihmiset ovat esimerkiksi neuvoneet juomaan lehmän tai kamelin virtsaa. Sillä ei todennäköisesti saa itseään hengiltä, mutta usko siihen, että kehoaan voi siivota viruksista erilaisia puhdistus- tai desinfiointiaineita nauttimalla, voi käydä hyvinkin kohtalokkaaksi.

Tutkijat kävivät läpi niin verkkojulkaisuja kuin Facebookia ja Twitteriäkin. Haaviin osui yli 2000 huolestuttavaa julkaisua, 25 kielellä ja 87 maasta. Otos tuskin on edes likikään täydellinen. Väärien hoitoneuvojen lisäksi joukossa oli huomattavan paljon perätöntä tietoja sekä salaliittoteorioita pandemian syistä ja seurauksista.