Kuten kaikki tietävät, internetin alkuperäisistä ihanteista on livetty kauas kaikkine vihapuheineen, valeuutisineen ja sosiaalisen median miinakenttineen. Niinpä professori Leonard Kleinrock (85) on palannut suunnittelupöytänsä ääreen pelastamaan internetiä siltä itseltään, kuten hän sanoo.

Tulevaisuuden tutkijaksi tunnustautuva Kleinrock sanoo olevansa erittäin hyvin sidoksissa nykypäivän ongelmien kanssa. Hänen mielestään internetin vaivana eivät ole pelkät pahantahtoiset toimijat, kuten valeuutisten ja vihapuheiden levittäjät tai sosiaalisessa mediassa toisia solvaavat tahot. Ongelmat ovat syvemmällä eli Facebookin tapaisissa organisaatioissa, joilla on hyvin vähän kannusteita kohdella ihmisiä hyvin.

"Eräät it-alan jätit eivät välitä yksityisyyden suojasta. Milloin viimeksi vaikkapa Amazon tai Facebook ovat kysyneet sinulta, miten haluat niiden käyttävän yksityisiä tietojasi? Ja nimenomaan vain sinulta, eikä koko maailman muilta ihmisiltä", Kleinrock kysyy Zdnetin haastattelussa.

Yksityisyydestä aidosti huolehtimisen sijasta Facebook ja muut lyövät tiskiin 50-sivuisia juridisia dokumentteja, joiden lopussa on vain ruksit ei- tai kyllä -vaihtoehdoille, professori harmittelee.

Kun tiedemieheltä kysytään sitä, osasiko hän matemaattisia jonotusteorioita 60-luvulla laatiessaan lainkaan aavistaa, mihin tämä kaikki johtaisi, vastaus on ytimekäs: "No, en ihmeessä. En osannut ollenkaan kuvitella tällaista kehitystä", Kleinrock sanoo.

Voiko rahalla nostaa nettikeskustelun tasoa?

Kleinrock ei suinkaan ole hylännyt toiveita siitä, että rikki mennyt internet voidaan vielä korjata uusilla teknologioilla. Hän perusti pari vuotta sitten sijoittajien ja muiden tiedemiesten kanssa Sunday Group -nimisen seuran, joka työstää lohkoketjun kautta vastauksia netin ongelmiin.

Sunnuntaiseuran tuorein hanke on Mobby -lohkoketju, jossa yritetään muuttaa internetin keskustelijoiden henkilökohtainen maine lohkoketjun avulla ikään kuin virtuaaliseksi kryptovaluutaksi - siis maineesta tehdään rahaa.

"Tavoitteena on nostaa bloggaajien ja tviittaajien tasoa ja taistella huonoa käyttäytymistä vastaan. Hyvästä käytöksestä palkitaan, huonosta tulee rapsuja. Toivomme, että tämä erottaisi ajattelevat ihmiset järjettömistä", Kleinrock avaa uutta maineeseen perustuvaa teknologiaa.

Vaikka paljon työtä on vielä tehtävänä, on Sunday Group ihan vakavissaan aloitteensa kanssa. Tästä osoituksena seura järjestää 210 miljoonan dollarin rahankeräyksen Mobby -kryptovaluutan luomiseksi. Kleinrockin mukaan Mobbyn julkinen kaupankäynti voi alkaa jo tammikuussa.

Nettikeskustelun tason nostaminen tai kaapeleilla käynnistäminen jollakin lohkoketjumenetelmällä saattaa tuntua muna- ja kana- ongelman ratkaisemiselta. Kleinrock myöntää sen, että taustalla on paljon filosofisia ongelmia, joihin ainakaan hänellä ei ole vastauksia.

"Elämme nyt nettikuplan sisällä, ja joskus asiat voidaan nähdä selkeämmin katsomalla niitä ulkoa päin. Suljetuissa järjestelmissä on omat vaaransa. Esimerkiksi Kiinan suljettu sosiaalinen järjestelmä ei anna paljon mahdollisuuksia rakentaa keskustelijoiden maineen varaan. Yksityisen henkilön maine on siellä helpompi tuhota kuin rakentaa", netin avoimuutta kynsin hampain puolustava Kleinrock sanoo.

Sen verran Kleinrock on arpanetin ja internetin alkuvaiheista kertonut, että ei hänkään mikään puhdas pulmunen ollut. Hän teki ensimmäisen laittomuuden internetissä pyytäessään vuonna 1973 pidetyn teknokongressin järjestäjiä palauttamaan Kleinrockin Englantiin jääneen sähköparranajokoneen.

Tuolloin internetin käyttö yksityisasioissa oli jyrkästi kiellettyä.

Maailma muuttui kun hakukoneesta tuli verbi

Muutkin asiantuntijat kuin professori Kleinrock ovat huolestuneita netin tulevaisuudesta. Tasalukuja täyttävä teknologia on oikeastaan vasta 15-20 viimeksi kuluneen vuoden aikana muuttanut ihmisten elämää tosi rajusti sekä yksityiselämässä, työssä että politiikassa, sanoo Intelin johtoryhmään kuuluva Genevieve Bell.

"Arpanetin ensi yhteys tapahtui UCLA:n ja Stamfordin kahden opiskelukaverin välillä eikä se koskenut koko maailmaa. Netti alkoi muuttaa elämäämme viimeistään siinä vaiheessa, kun Googlesta tuli verbi. Sen jälkeen kehitys on räjähtänyt Amazoneineen, Facebookeineen, älypuhelimineen ja niin edelleen", Bell sanoo.

Hänen mielestään internet on mullistanut koko ihmiskunnan käsityksen ajasta, paikasta ja välimatkoista, Networkworld kirjoittaa.

Tutkimustalo IDC:n johtaja David Reinsel huomauttaa siitä, miten internetistä on vuosien saatossa tullut yhä fiksumpi. Tämä näkyy yksityisyyden suojassa tai paremminkin sen puutteessa.

"Netissä hyvän- tai pahantahtoiset tarkkailijat voivat seurata ihmisten kaikkia online -tekemisiä. Kaikesta jää elektroninen jalanjälki. Digitaalinen ihmisolento on itse asiassa enemmän kuin fyysinen ihminen", Reinsel pohtii.

Hän lisää, että tästä voi syntyä kaikenlaisia ongelmia esimerkiksi niin, että ravintola kertoo asiakkaansa vakuutusyhtiölle automaattisesti, että nyt tämä henkilö tilasi banana splitin.

Reinselin mielestä ihmisten nettikeskeisyys näkyy siinä, että maailmassa on paljon yhtiöitä, jotka ovat olemassa pelkästään verkossa, kuten AirBnB, Uber tai jättiyhtiö Amazon.

Kalifornian Mountain View´ssa toimivan Computer History Museumin johtaja Marc Weber uskoo, että uudet teknologiat kehittävät yhä laaja-alaisempaa viestintää ihmisten välille. Vastaus piilee muun muassa internetin virtuaalitodellisuudessa.

"Kun luotettava virtuaalitodellisuus tulee verkkoon, se vasta muuttaakin ihmisten työtapoja", Weber sanoo.

Michiganin yliopiston it-professori Charles Severance on virkaveljensä Leonard Kleinrockin tavoin huolissaan internetin rajoista, joita kaikkialla asetetaan. Hänen mielestään rajoja vedetään jo Kiinassa, Venäjällä ja Turkissa ja joidenkin mielestä jopa Euroopan unionissa.

"Menetämme paljon, jos sallimme internetin sirpaloitua eri kansallisvaltioiden omien tarpeiden mukaan. Juuri rajattomuus on yksi internetin vahvuuksista."

Professori Severence pelkää sitä, että juuri nykyvuodet jäävät historiaan internetin kulta-aikana.

"Verkkoliikenteen liikennepoliiseiksi riittää vapaaehtoisia, olivatpa nämä valtioita, isoja yrityksiä tai muita toimijoita. Miten selitämme lapsenlapsillemme sen, että meidän nuoruudessamme kuka tahansa pääsi internetiin."