Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta korvauksia vaatineet uhrit saavat kukin 90,14 euron korvauksen. Summa maksetaan toukokuun loppuun mennessä.

Vastaamo on ajautunut konkurssiin, ja korvaussumma on riippuvainen konkurssipesän lopullisista varoista. Saatavia sillä on vielä jonkin verran perimättä.

Asiasta kirjoittava Ilta-Sanomat haastatteli konkurssipesää hoitavaa asianajaja Nina Aganimovia. Tämän mukaan ei ole vielä tiedossa, tuleeko tämä korvaussumma jäämään lopulliseksi.

”Jatkosta ei pystytä sanomaan, että tuleeko lisää”, Aganimov kertoo Ilta-Sanomille.

Ilta-Sanomat kertoi alun perin jo 2021, että korvaussumma voisi jäädä alle sadan euron. Enimmäiskorvaussummaksi on määritelty 2500 euroa uhria kohden, mutta korvaussumma riippuu tietysti käytettävissä olevista varoista.

Korvauksia vaatineita uhreja on vain jonkin verran yli tuhat. Tämä on huomattavan pieni määrä verrattuna uhrien kokonaismäärään; asiasta tehtiin kymmeniä tuhansia rikosilmoituksia.

Ilta-Sanomat spekuloi, että korvausvaatimuksia esitettiin vain vähän prosessin monimutkaisuuden vuoksi. Konkurssipesä ei saanut tietoa Vastaamon asiakkaista poliisilta, joten näiden piti itse ilmoittaa haluavansa korvauksia.

Vastaamon tietomurto tapahtui vuosina 2018–2019. Sen arvellaan sisältäneen noin 33 000 potilaan henkilötietoja. Tapaus tuli julkiseksi syys–lokakuussa 2020, kun tekijä alkoi kiristää varastamillaan tiedoilla rahaa ensin Vastaamolta ja sen jälkeen sen yksittäisiltä asiakkailta.

Tietomurrosta epäilty Julius Kivimäki jäi kiinni alkuvuodesta 2023.